Pengasuh atau hantar pengasuh

Hi.. saya baru nak cari pengasuh. Saya nak tanya ibu ibu yang dah ada pengalaman. Kalau nak cari pengasuh ibu² mesti survey kan. tak boleh ke nak pegi rumah pengasuh utk survey. Sbb saya ada pergi tanya dua rmh pengasuh. Bila pengasuh 1 tahu yg sy pegi survey jgk ke rmh pengasuh 2, pengasuh 1 marah. Tak boleh eh kita buat mcm tu? Tolong bg pencerahan.

7 Balas

pergi je berapa banyak awak suka untuk survey pengasuh. kalau nak tetapkan syarat apa² dengan pengasuh boleh je. kita customer, dia mesti boleh punya. kalau doa tak setuju syarat kita, cari je orabg lain. sekarang ni di Klang Valley, pengasuh adalah perkejaan hakiki juga. kalau ambil lewat sejam dua pun kena bayar, susah gitu. kadang tetiba ada meeting ke apa kan. kalau cikgu, sabtu pada weekend 2 & 4 boleh dipanggil untuk bekerja. so, kena fahamkan siap² kat pengasuh mungkin sabtu pun akan hantar juga. tak setuju? cari orang lain. kita pelanggan. kita customer. kita parents. kita berhak tahu luar dalam tentang sesuatu lokasi itu sebelum kita hantar anak kita. jika berduit, carilah daycare yang certified dan berdaftar.

pada saya dah red flag dah bila pengasuh 1 marah sbb survey tempat pengasuh yg lain. kat situ dah nampak attitude pengasuh. takut bila jadi nak hantar kat pengasuh 1 nanti mcm² dia buat kat anak. tu satu hal, belum lagi kalau ada masalah lain. wajib untuk parents survey dan check tempat pengasuh untuk keselamatan dan keselesaan anak. perlu ada trial sehari juga

2mo ago

setuju

Pelik tu x blh. Sebaiknya g dlu. G tgk ruma pngasuh safety smua & bgi trial 1 hari ok ke x, tgk interaction pngasuh dgn ank. Ibu still ada dkt rumah tu tp tgk dri jauh.trial tu atas budi bicara la. Klu pngasuh x bgi tgk rumah red flag juga

Aik kenapa pulak tak boleh?😅 Saya masa survey dulu saya just direct dengan semua pengasuh yang saya jumpa. Saya bagitau ada pergi rumah pengasuh A, pengasuh B. If I were you, saya reject terus pengasuh 1. Cari yang lain.

kalau dia xbg..better jgn hntr. takut nnti sesuatu buruk trjd pd ank nnti .. try cri taska yg daftar under jkm .apa2 jd blh buat tindakan....mg Dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

2mo ago

taska 3 tahun kan

Kenapa takboleh & pengasuh 1 nk mrh pulak itu hak awk utk servey😅dia takda hak nk mrh sbb awk utk memilih nk jaga ank tu nti..skrg mcm2 kes moga dipermudahkan

boleh je ap psal pulak xboleh,hak parents..reject la yg mrah tu,awal2 dh nmpak belang..cri yg boleh mudah kira je