Hb Low lagi

hai mommies semua♥️sy ada masalah Hb low ni, turun tiba² sbb sy tak makan ubat y Dr bagi yg warna coklet kecik tu, sbb bila makan tu sya nak muntah, dah minta tukar ngn dokter tapi dr sarankan makan ubat tambah darah tu terus. sy tak dapat makan tu sbb muntah teruk?Ada tak cadangan lain utk tinggi kan Hb?

18 Balas

Sye minum pati delima setiap hari. 2, 3 hri sbelum nak check up sye mkan jambu batu banyak2. Alhamdulillah hb naik je 🤗 nurse siap puji sbb sye ni thalesemia carrier means mmg darah merah kurang ikutkan. Mse bukak buku bacaan hb 11, second time check up naik 12. Mnggu depan isnin next check up. Harapnya maintain atau naik la skit hihi.

4y ago

haritu memang daa naik, mule²hb 9 lepas tu naik ke 11.4. .ah bila daa check up lgi, daa turun pegi 10.8😩Nurse marah 😩

Beli jenama lain kat farmasi. Ada banyak. Mesti ada 1 yang sesuai. Untuk dari segi natural, banyak kan makan bayam & makan buah delima. Delima tu makan & kunyah dengan biji dia sekali. Memang membantu naik kan hb.

4y ago

Mkn obimin pn dh ok....

Obimin , iberet , zincofer saya mmg tak boleh telan . Kalau telan je muntah balik , sakit kepala , perut jadi pedih .. last2 doktor sarankan ubat maltofer .. alhamdulilah okay rasa coklat .. 😊

4y ago

Beli kat farmasi .. kk tak bagi ..

haaa sama la ngn sy ubat iron kan tu.. mmg xserasi ngn sy teruk sy muntah2, hari 1st je sy makan pastu esok terus xnak makan da..nanti akan dtg checkup nak minta ubat lain

4y ago

tak tau ah Dr tu, paksa sy mkn tu je sis😩, daa ckp tak ble, still suruh sy mkn itu😩

sy amalkan alhmdulillah mnjdi n sy jgk jd agent..sis blh contct sy klau brminat tok cuba OMB ni😊..bhn2 yg digunakan smua organic sis.so dont worry

4y ago

hrga rm25+8pos..😊

Cuba makan ubat obimin..dlm tu smua khasiat utk ibu ade...dan susu minum susu wildan..insyAllah. dapat membantu hb

4y ago

okay sis. makasih ye. nti sy try beli kat farmasi💕

Sy minum air ni je... N ubat yg diberi... Hb naik n maintain.... ni real food... Cuma rebus je...

4y ago

hehe okay sis..nti sy cuba ni..tq sis

Saya hb low..skrg sy mkn ebret dgn sagonbaigon tu..bli kt frmasi

4y ago

Tak bau ke sis y mcm iron tu? btw tq sis. nti sy try

Ubat tambah darah tu kebanyakkan org mkn sblom tido dgn air oren

4y ago

Boleh..

Makan sebelum masuk tidur... makan kurma ke sebiji sehari.

4y ago

Ok sis makasih nti sy try