hb low . makanan/supplement apa yg boleh Bantu?

Asslamualaikum hai semua. Saya Ada masalah hb low, sekarang Ni hb sya 9.5 dh 23weeks kandungan saya. dh Mula stress Dan risau sbb darah hb rendah.. baru Ni check up doktor ckp Ada risiko baby meninggal dlm perut (lpas balik tu trus menangis xlalu makan) . Saya alah kepada ubat. Makan ubat ja muntah.sya try makan skli Dua akan muntah..sbb tu sya xkan makan dh. ubat dh berapa kli tukar,skrang Ni doktor bgi iberet folic. Ubat tu lgi la kuat Dan buat sya muntah sampai hilang selera makan. Suami paksa jgk makan ubat sekrang Ni sbb asyik trun jaa.tpi Saya xmaw..sbb Saya trauma kalau muntah lagi Dan ubat iberet tu mmg buat sya xslesa lansung .. Ada ka mommy2 yg KT dlam Ni ad pengalaman yg Masa mengandung dia xboleh makan ubat, tapi darah hb x drop .. apa mommy2 buat?Mommy2 makan apa? Supplement apa? Mntk sngt tolong share komen kt Saya. Tq 🤗😔

20 Balas

Saya amalkn 3-nie. Alhamdulillah... membantu. Tapi cara saya jarakkn masa. Pagi sebelum sarapan : 2-sudu Qaseh Gold Premier 2-jam lepas breakfast: segelas susu Similac. Minum petang : segelas susu Similac Sebelum dinner : 2-sudu Qaseh Gold Premier. Sebelum tidur : sebiji iberet. Nk elak muntah minum dgn air jus buah. Mcm Oren Sunquick. InShaaAllah membantu. Xde rasa loya nk muntah. Klu xboleh telan iberet boleh cuba maltofer. Rasa mcm coklat. Dan saya avoid semua ejen yg menurunkn HB. Seperti kopi,teh,milo,air bergas. Alhamdulillah...ada perubahan. Dari bacaan 9.4 naik 12.

4y ago

Saya amalkn semua nie Alhamdulillah dalam 2-3 minggu naik. Dh try maltofer? Mungkin serasi dgn sis. Obimin ke? Klu xboleh juga makan buah lebih sikit. Mcm jambu batu,epal pun ok. Iberet mmg kuat,sy biasa telan lepas tu terus tido. Lepas mkn malam tu terus telan. Kurang sikit rasa nk muntah sbb perut tak kosong. Awk nak try Qaseh Gold Premier? Sy minum sy pun jual juga. Sy stokis, dalam Qaseh Gold Premier ada kurma,madu,delima,kalsium marin. InShaaAllah membantu juga utk menaikkn HB.

kena makan juga ubat tu sis. bahaya kalau dah besar kandungan tapi hb bawah 11. bahaya utk sis dan baby. sy cdgkan makan iberet sebelum tido dengan air oren sunquik. lepas makan terus tido. sy pun buat mcm tu mmg awal2 muntah seminggu dua. lama2 bdn dah terbiasa dah ok. jgn give up.

4y ago

Mula2 jaa hb 11.7 cmtu. Pstu Makin drop drop . Sya makan ubat sblm tido muntah sampai satu bekas keluar abis apa yg makan. Sya makan lpas sbuh perut kosong, muntah air oren balik , Ada skli tu makan xsempat mnum air dh kuar dh balik. Dan bila makan ubat trus xlalu nak makan apa.hilang selera.

Saya tkmkn dh ubt KK bg.. sy amik maltofer beli dkt farmasi utk tambah darah jgk tu.. amik dua biji lgpun rasa coklat.. dia isap² je.. in shaa Allah rmai mkn boleh naik hb taw.. then bykkn mkn kerang, daging merah, peria katak tu, kurma.. buah delima n jambu batu..

4y ago

Nk kena pi beli jgk la ubat Ni.. klau Rasa coklat xpa la.hrp2 boleh la makan. Sekarang sya Amal makan sayur bayam ngn buah Naga. Harp lps rya haji ni check up Naik la darah hb sya.. doakan sya taw.. tq awak

Boleh cube bli kt farmasi dy macam gule2 rase coklat... Maltofer... Slain tu sy disaran kn makan ikan caru byk... Mse tu seminggu sbelom bersalin ttibe hb drop... Jdi sminggu tu straight sy hadap caru dan maltofer x tinggal... Alhamdulillah naik 11 lebih...

4y ago

Ya ka? Mmg xrasa ubat ka? Mmg alah sungguh ubat.. makan ubat zink yg wrna coklat kecik Koko tu Pon muntah 😂😂

Sy pun sama x blh mkn ubat y KK bg...tp demi ank dlm kndungan kna juga mkn...sy telan ubat dgn air sunquik tanpa guna, telan sebelum tdo...mmg rsa mual sikit, tp alhamdulillah x muntah...

4y ago

Tropicana kn manis...klau sunquik dia msam2 sikit, jgn minum dgn air sejuk, minum dgn air kosong biasa, mula2 muking x biasa lama2 ok lh...sy letak sunquik lebih sikit bg rsa msam

Sy Pon macam sis jugak tp Masa mkn ubat tu tahan nafas or tutup hidung.. alhamdulillah boley jugakla hadap...lpas mkn tu Ada rasa nk muntah sy mkn ap2 utk xmaw bg muntah..

4y ago

Sya dh makan tarik nafas tutup hidung smua dh. Muntah jgk awak. Ada la skli Dua ja boleh telan. Tu Pon tido malam smpai ke sbuh xkena sbb Rasa tekak loya. Makan lps sbuh Pon mcm tu. 😔😔

Saya pun macam sis susah makan ubat. Hb memang low la then husband terus carikan buah jambu n tembikai. Hari hari makan buah ni selang seli alhamdulillah la hb naik .

4y ago

Sya tngh usaha makan sayur bayam ngn buah Naga hari2.. harap2 next check up hb Naik .xmntk Naik bnyk .. Naik ke 10 lbih Pon ok laa.. tq awak. Doakan Saya ya

Mkn ubt Blackmores pregnancy yg nii.. Hb low dr 10.1 naik 11.3 dlm msa 2mggu jew.. Xrs loya ubt pom.. Sedap masuk mulut rs mcm coklat. Cuba lah InsyaAllah ada perubahan.

4y ago

Ya ka awak? Berapa RM ubat Ni?

Boleh try ambil supplemen apa2 sis. Cari kat farmasi boleh. Banyakkan ambil buah kurma, jambu batu dll. Klu nk try vitamin Shaklee boleh wsapp sy 018 9713134 😊

4y ago

Sekrang Ambk supplement pati delima dngn kurma sblm tido.. Dua bulan dh dok Amal makan tapi hb xnaik . Klu boleh xmaw dh beli Supplement Apa2 sbb nk berjimat cermat .. nnti nk pindah rumah. Huhu

saya pon sama tak tahan ubat tambah darah .. tapi doktor tuka bg maltofer .. n tak ada muntah2 dah .. hb pon naik ..

4y ago

Sya Rasa xpenah dpt ubat mcm tu . Ckap KT doktor dari awal lgi muntah 2. Tpi doktor xtukar bgi ubat yg tu. Nti sya try beli sndri la