Ajar anak ‘puting’

Hai mommies semua, saya cuma nk bercerita pasal puting. Saya mmg fully bf pada anak saya yang sekarang umur 1 bulan 22 hari alhamdulillah tapi masalahnya anak saya kerap mengempeng bila terjaga dia akan cari puting maknya & akan menangis sebab dia nk tidur dia perlukan puting. Dirumah pulak mmg ada budak2 kecik yg bising. Jadi baby kadang2 selalu terjaga jadi bila terjaga mmg akan cari puting maknya. Bila selalu sangat hisap puting kadang2 sampai baby jadi kembung. Lagi lagi bila tidur malam. Bila baby tak dapat nk lelapkan mata dgn suara anak anak lain bising dia akan hisap puting sampai dia kembung dan baby akan menangis sebab kembung pula. Baru baru ni saya ada ajar baby hisap pacifier. Baby okay je cuma saya pulak yg kesian tengok baby hisap puting kosong. Rasa mcm kejam pulak 🫠 mana tahu dia tak kenyang ke mana tahu baby lapar lagi ke kann. Hehe ada tk yg mcm saya ni serba salah nk bg baby hisap pacifier walaupun sebenarnya tu utk kebaikan baby tu sendiri. Cuba share mcm mana mommies yg ajar anak hisap pacifier utk hilangkan rasa bersalah tu?

2 Balas

https://www.instagram.com/reel/Co9tmvSp22T/?igshid=YmMyMTA2M2Y= boleh tengok info kat sini sis. semoga membantu 💕

1y ago

Hi awak thank you! 🤍🤍

Lepas baby dah lena lama tu cabut lah puting tu. Karang dia bangun boleh bg dia susu…