Alahan

Hai mommies.. Saye 12 minggu preggy masih alahan...itu normal ke mommies???? yang saye paling risau semalam bukak buku pink dok kate klu 16minggu masih lgi alahan doc nak ambik darah untuk tiriod.. Sye risau la.. Takut ade masalah untuk bersalin normal nanti... Sye mengharapkan bersalin normal sbb nanti tiade siape yg jaga anak dan dalam pantang... Suami keje kapal. Masyaallah risaunye saye.

21 Balas

normal je sis..sy pergi klinik swasta hrtu dorang bg ubat mual..alhamdulillah berhenti..sis cuba la cari ubat tu..kot² ada kt farmasi..sbb pd sy klau pegi klinik kk dia akan ambk darah je..last² result dia ckp mmg sistem dlm bdn mcm tu..sakit hati la dia ckp mcm tu..ambk drh bnyk²..last² bkn sbb sakit tp sbb bdn sndiri

Biasa jak tu sis.. Sy hri tu pn gtu. Chck mcm ada tiriod. Frist dgr mmg bikin tkt. Utk pstikn. Pihak hsptl ambil ujian darah kita utk pstikn Btl2 positif @ negatif... Nsb baik jga negatif.. Misal kta positif skli pn. Dktr ckp normal bg ibu mgndg. Mrka akn pntau jga. Lama2 akn hilang jga....

Ad stgh org smnggu je alahan..ad org smpai 5 6 bln bru hilang alahan.dan ad org smpai bersalin bru hilang alahan..hehhehe sy doakn sis stop alahan dh..sbb sy kne alahan seminggu xbleh mkn nasi..tngok nasi nk muntah..masak smbil ttup hidung...hahahah

4y ago

Haa aa memang..klo alahan truk.smpai kne masuk air..ad org kg husband sy,dia punya alahan truk...ap2 mknan xbleh msuk...dia bleh telan air kelapa je..last2 kne strok..hurmm mcm2 jnis alahan ni

normal sy smp 16mggu huhu.. psl thyroid tu mst sbb degupan jantung sis tlampau laju tu yg kena check tu.. mcm sy la hbs je alahan terus kena anemia n suspect thyroid.. biasa time ngandung mmg klua pyakit yg tkpnh kita alami huhuhu

4y ago

Ain: In shaa Allah skg pn usaha nak naikkn hb.. tu smp kena pergi kelas pemakanan utk naikkn hb mcm mana hahaha.. aamiin smg yg baik² utk kita smua.. n baby kuat sama dgn kita..

Sya dr sblum kawin mmg ada thyroid,since budak2 lgi..tiap2 bulan ada appointment dgn doc..msa preggy ni sya alahan dr 8 minggu smpai 12 minggu jer..skrg tak da alahan dah..17 minggu 5 hari..sya hrap bole bersalin normal juga nti.

4y ago

Cukup 9 bulan juga ka?😄

Normal. Sy smpai minggu ke 14 still mabuk sampai masuk spital 4 hari sbb xleh makan minum. Makan minum sume muntah balik. Huhu.. Pengalaman preggy.. Takut nak preggy balik. Malas nk hadap mabuk. Huhu

Sy dh msuk 38minggu 1hari tapi dokter ckp anak sy sonsang sy tk blh brsaling normal tapi dokter ckp isnyallah kalu bby turun masa nk brsalin tu sy saling normal tapi kalu tk sy tk dri atas...🙁😭

Sy mengandung ank first hypertairod...xde plak alahan sepanjang mengandong.. Alhamdulillah...ni ank kedua trok plak alahan tp tairod sy da normal...jgn risau..normal semua tu

Saya sampai third trimester pun alah lagi sis time anak first. Normal je tu. Dont worry. Rasanya takde kaitan pun dengan bersalin normal ke tak.

Normal setiap orang tak sama. Saya sampai 15 weeks still muntah2 masuk 16 weeks alhamdulillah beransur pulih boleh makan seperti biasa👍🏻😊

4y ago

Saye pon mengharapkan second trimester ni dh elok.. 1 keje xleh buat.. Melepek je. Doakan saye cepat hbis alahan ye. Inshaallah..