Alah telur

Hai mommies, saya nak tanya, ada kat sini yang anaknya alah dengan telur (atau apa2 makanan lain) ? 1- Macam mana tau yang dia alah ? Apa tanda2 yang dia tunjuk ? 2- Macam mana handle anak tengah alami alahan ? (Gatal dan naik ruam) 3- bila boleh cuba lagi ? atau tak perlu bagi dah ?

4 Balas

Ad tanda2 merah, mcm ank sy masa 6 bulan org suap dia telur sikit je tp dh naik ruam2. Esk nya cek kk tkde bg ubat ke ap sbb tk teruk sgt cuma doc cadangkan nnti tggu besar sikit try bg balik telur. Skrg bby dh 8bulan try bg dh ok. Jd favourite dia dh. Cuba bg sikit2 tgok reaksi mcm mana. Ank sy sampai skrg tk pass labu. Gatal2 bwk pegi kk sis, if teruk nnti dorg cucuk. Nnti try lg bg selang brp bulan.

contoh baby alahan sesuatu makanan ni. bila awak bagi makan on the sport selepas baby makan akan naik merah2/biji mcm ruam dekat muka badan. paling teruk baby boleh sesak nafas masa tu awak kena pantau baby. if makin melarat kena bawak g klinik yea. if dh okay, awak stop sekejap makanan tu. nanti bila baby dh besar sikit intro semula dkt baby mknn tu.

anak saya takda alah, tapi saya ada la terbaca bab mcm ni. selalunya mmg jadi naik ruam, gatal tuh tanda2x la, dlm bapa jam. n then kena cuba lagi, tapi amik masa dulu n kuantiti sikit supaya next ,alahan tuh berkurangan. tak silap try telur kuning dulu. awak bole tgok group hbfm atau dr. amalina kt instagram.

anak 1st sy dulu ada alahan telur. masa tu kalay tak silap umur 8@9 bulan,sy bagi telur rebus. lepas tu muka dia mula ada bintik² merah. sy stop bagi telur utk sementara waktu. umur 1 thn ke atas sy bagi makan telur lg. Alhamdulillah tiada alahan lg. sampai sekarang tiada alahan makanan