Sembelit

Hai mommies. Saya hamil 5 minggu ++, pregnancy yg pertama. Sblm hamil, saya amalkan detox. Tp atas nasihat semua saya bhenti detox bila dpt tau saya hamil. Saya ambil ubat ni utk lawas. Beli dkt farmasi. Dan sy bgtau jg dorg yg saya hamil 5 mingggu. Hrp mommies sekalian dpt kongsi dgn saya bgmana atasi mslh sembelit ni. Sbb buah buahan dan yogurt lgsg x membantu. ?Tq semua.

Sembelit
23 Balas

Hello! Cuba try prune juice. Saya dulu juga selalu minum detox utk bantu sembelit. Selepas pregnant I have to stop detox which is hell cause no detox = no toilet. I makan dragon fruit lah, yogurt, sayursayur, buah buah alll can’t help. Until I drink prune juice. My method ialah bangun pagi, one glass of prune juice. Lepas tu sampai office, light breakfast. Before lunch confirm visit toilet. Prune juice yang ku beli ialah Sunsweet prune juice. I still recommend tuk makan sayur sayur etc for additional fiber👍🏻

4y ago

Sedap lagi prune juice 🥰

Awal pregnant dulu tak silap masa 12 weeks. Sy sakit perut teruk sampai doktor syak appendik. Sakit sebelah kanan je. Sy tak pop 3 4 hari dah. Doktor tak bagi sy makan ubat sembelit dia kata tak digalakkan untuk preggy woman. Dia cuma bagi ubat gastrik/angin. Sebab sy mintak taknak pi hospital. 😂Sy balik makan betik & buat jus carrot susu (jangan tampis dia punya habuk tu). Alhamdulillah malam tu buleh pop.

saya selalu minum air hirisan lemon tuk elak kan sembelit...saya dari zaman sekolah lagi memang sembelit teruk tapi sekarang tengah pregnant ini kena hati2 pula...karang dok teran, terkeluar pula yang lain...hahah, time pregnant ini alhamdulillah saya dah kurang sembelit, sebab saya dah kurang minuman malt kot, dah banyak minum air kosong dengan air hirisan lemon

Baik jgan la minum ne sis sbb ne dia bagi contraction pada perut takut apa2 jdi nanti baik mkn syur rebus dengan mkn buah betik bt jus klu x sesuai minum susu segar confom membuang Sa hri itu 7 weeks memang sembelit teruk smpi 4 hri x pop huhu lepas amal ne ok da smpi skrg 28 weeks da syukur.. Yg penting minum air byk2 awal2 pagi rajin2 minum air suam2

Sy ade 1 tips utk elak sembelit time pregnant. Amalkan mnm air limau kasturi tanpa gula. Selain melawaskan, membantu jgk utk turun kan paras gula. Sy kna buat bsp every 2 weeks. Nmpknya tips ni berkesan... Cuba lah

4y ago

Mula2 je mengenyit2 mata nk telan, dh 2-3x laju jek 😆. Takot reading bsp pnye psl, sanggup try ape saje.. Hehe

Normal sembelit masa prgnt... Sya jumpa doc pakar minta ubat utk sembelit ..doc x bagi...awal trimester x blh makan ubat /detox utk sembelit... Kena banyak gerak..makan sayuran.kurang ambil nasi..roti

Sy dr sblm pregnt lg klo x mkn syur mmg sembelit. Skrg pregnt 7w lbh mkn syur pn tetap sembelit. Sy mkn ostematrix shaklee, alhamdulillah pagi2 msti membuang dulu n xde dh sembelit..

Sy pun sembelit tp kalau boleh elakkan mkn supplement tanpa consult doctor. Cuba awak try makan buah buahan. Saya makan prune membantu lah jgk utk membuang 😊

Smmng nya sis pda awl khmilan akan ada mslh smbelit...sya pun mcm tu jgk msa pregnant....alhmdllh smblt tu hlg sndri

Kalau sembelit jagan teran takut nnti baby terkeluar klu baby x kuat. Banykkan minum air kosong n mkn buah prun