Bayi tak mahu menyusu badan

Hai mommies, saya first time mom and my concern is anak dia tak nak menyusu badan skrg. umur baru 10 hri, seminggu pertama dia ada jaundice, susu badan tak berapa byak and saya ada isu dgn puting tak berapa timbul dan teknik lekapan tak betul. jdi saya terpaksa mix feeding seminggu pertama sampai kuning dia trn bawah 100. now, dah bebas kuning, saya nak bgi dia menyusu badan mcm normal. saya dah cuba pump dlm botol utk maintainkan supply n demand every 2hrs tpi tak byak dpt setiap sesi. boleh mommies kongsikan tips utk saya direct feeding dgn anak?

8 Balas

masih belum terlambat sis.. fresh lagi walau nipples confuse. sy baby nak masuk 2 bulan baru berjaya fully breastfeeding. anak sulong majority ada pengalaman yg sama bila susu lambat keluar dgn ank pulak kuning, doctor/nurse pulak bukan breastfeeding friendly so asyik desak suruh bg FM. memang struggle sikit la. awk duk dlm bilik berdua saja dgn baby (elok kunci pintu bilik klau dlm rmah ada org lain selain suami), awk xpayah pakai baju,baby pun sama. letak baby atas dada.. biar dia serasi balik dgn bau ibu&bau susu.. bila lapar terus offer nipples,biar dia nangis pun bg je..nanti lama2 dia akan biasa balik.. 1 lagi, pump direct mulut baby takkan sama dgn pump buatan manusia. flow susu ambik masa dlm 1-2 minggu utk ikut rentak demand baby.. jd jgn stress 🫰

pengeluaran susu awak pada awal kelahiran baby mmg xbyk. lagipon baby awak bru berusia 10hari. cuba dpt kan bantuan nurse semasa checkup. minta nurse tengok kn cara lekapan baby awak dkt breast. jgn malu utk bertanya okay. mean puting rata ya. awak boleh guna nipple puller ataupon shringe utk timbulkan nipple awak. ataupon guna nipple shield utk susukan baby. tapi xsemua baby suka nipple shield ni. nk cuba tu boleh la. size corong pump awak dh betul. kedudukan pump awak dgn breast masok betul x? penggunaan level pump awak mcm mana? ada bermain dgn mode massage dn expression x?

Hye kes awak sama macam saya, nipple confius anak i baru 14 hari, i pump je i df die taknak isap sebb puting i tak timbul :( agak sedih jugak die taknak isap, nurse dekat hospital ade ajar semua tapi still sama, asal nak bagi puting je die nangis. Last2 i pump tapi pump tu tak dapat banyak, sebb niat i nak turun kan jaundice die. Sebabkan tak ckup i topap susu formula. Puas dah tengok utube

9mo ago

saya pun sama sis.. puting x timbul sgt jgk. klau nak df jgk, saya lgi senang bagi kt baby dlm posisi baring mengiring dan baby baring sblah sy.. Rugby hold pun sng jgk sket tpi kena support bby btul2 dgn bantal. mgkin sis blh cri posisi yg baby snang nak latch

baby nipple confuse tu awak. sebab flow botol dgn flow direct xsama. awak boleh buat oral stimulation dkt baby. xpe awak keep try slow2. inn shaa allah pasti boleh. sy yakin awak mampu buat dn berjaya buat baby directfeeding semula❤️💪 xpe, awak just jaga demand dn supply awak. inn shaa allah susu badan akan sentiasa ada dn mencukupi utk baby

9mo ago

kalau baby xnk botol kita xpanggil nipple confuse awak. nipple confuse utk baby yg reject utk directfeeding. tapi nak minum susu bdn melalui botol

sis boleh try beli pil keluar susu kat farmasi. nama dia domperidone. anak saya dekat sebulan pun still susah lagi nak latch😅 saya kena duduk dalm posisi baring baru senang sket nak bgi puting kt dia. tu pun paksa2 jgk. saya pun bgi susu pam dan kadg2 formula dalam botol jgk.

hasil pam saya dua2 belah now anak 1y pun 2oz@ 3oz je awak dari dulu, tapi anak elok je, lahir 2.5 kg masa 5bulan 7.5kg.. saya bgtau 5bulan je sbb lepas2 tu anak dah start makan solid food kan tak leh kira dah

9mo ago

Alhamdulillah, mcm tu saya akan teruskan pam mcm biasa dan konsisten mudah2an saya pun mcm sis dpt bgi susu yg cukup utk anak. terima kasih.

Kalau try pegang area puting utk keluarkan ms dia menyusu boleh? Sbb kalau tak salah lama2 nnt dia akan keluar jugak. Cuma penat sikit la sementara waktu tu

nak tanya, klau baby kadang2 macam marah dan grunting🤣 masa feeding tu knp ya? dia tarik2 puting last2 trlepas.. saya try picit susu ada je

9mo ago

tq sis respon.. sy ingt sbb flow susu slow ke.. sbb dia tgh hisap elok mcm dlm 10 minit pstu bru dia start marah2 smpai muka merah dgn tangan dan kaki skli dia hayun🤣