Susu badan

Cuba ibu2 kongsikan pengalaman menyusukan anak pertama secara direct feeding @@susu badan, berapa hari baby belajar menyusu badan selepas dilahirkan.

1 Balas

Baby automatic dah tahu macam mana nak menyusu selepas dia dilahirkan..awak cuma kena tolong dia cari puting dan latch on tu je..menyusu anak awak setiao 2jam.3jam kalau susu formula. Dan jangan bagi susu botol pada anak.baby boleh nipple confuse dan reject nipple awak dan susu awak.bila tu jadi susu awak akan kembang and sakit dia sampai menangis.. JANGAN DENGAR KATA2 ORG UNTUK BELI BOTOL ATAU SUSU FORMULA walaupun mereka kata susu badan awak tak akan keluar sampai 3 ke 7hari..susu badan akan keluar kalau awak suruh anak awak hisap puting awak.. saya dah nak ke 9bulan direct breastfeeding..1-2bulan anak saya mix dgn formula sbb dari paksaan mak dan pasangan saya walaupun susu badan saya meriah..susu badan saya drop lepas tu and anak saya tak nak susu formula tapi nak susu botol..nasib saya belum terlambat dan stop susu formula dan botol.skrg saya makan milk booster kalau rasa susu badan saya kurang

4y ago

Awak kena stand ur ground. Baby kadang2 nangis bukan sebab lapar. Kalau susu badan awak kurang awak minum milk booster..lagi murah dari awak beli formula..lagipun susu badan lebih bagus.anak saya 2kali je sakit dalam 8 bulan ni. Sebab menyusu breastmilk ni on demand.selagi anak awak minum susu formula selagi tu demand susu badan awak kurang..satu lagi,kalau mak awak nak bagi baby makan solid food bawah umur 6bulan jangan awak bagi..sebab mak saya pun macam mak awak..orang tua ni pelik sikiy tau..kalau anak sendiri mereka jaga betul2..kalau anak cucu mereka tak sangat..entahla kenapa..