Hai mommies

Hai mommies. Saya baru bersalin harini dah masuk 3hari kena jahit bnyk jugak. Tapi still tak rasa nak berak lagi. And satu lagi Agak bila ya boleh duduk dgn betul sakit sangat nak duduk pon boleh sandar dekat dinding ja nak duduk. Rasa ngilu rasa kebas bila nak mengiring or duduk

3 Balas

normal.. mmang selepas bersalin kita x brp rasa nk berak.. sy seminggu baru berak tp usus mmang tidak normal slpas bersalin.. dlm masa 1 bulan lebih juga baru usus sy kembali normal..sy bergantung pada ubat cair najis.. air masak kena minum bnyk.. & susu dutch lady full cream.. mkn sayur hijau & buah oren.. membuang air besar slpas bersalin mmang sgt menyakitkn.. jd jgn teran jgn kangkang jgn lasak.. risiko jahitan terbuka nt kena jahit blk.. jln ke nk buat apa² kaki kena selalu kepit.. & tido pun beringat jgn mengangkang luas.. rasa sakit habis tubuh urat slpas bersalin tu normal sbb tenaga kita darah kita air dlm badan kita bnyk habis waktu melahirkn anak.. nt blh beurut dgn bidan / cl.. nt pergi kk bgtahu misi awak belum berak.. sy slpas bersalin ada mslh sakit tulang ekor sampai skrng x hilang sakit.. baru² bersalin mmang sakit sungguh.. jaga luka & berpantang elok² ya.. bg sentiasa kering luka..

2y ago

klau sy haritu anak kena warded kuning sy & suami mmang x masuk langsung dkt anak tu semua misi urus.. jd sy hantar susu je.. klau skrg x tahu lh...sbb masa bersalin haritu waktu tu kkm x longgarkn lagi syarat nk melawat ibu atau anak..

sama mcm sy. jahit byk jgk. kalau sis nk berak sebaiknya duduk dlm keadaan mengiring bru senang. nak senang berak kena makan buah oren + anggur hitam. bru la tak sembelit. amalkan basuhan air asam keping dekat kita punya kemaluan utk cepat sembuh. lps basuh lap kering sapu gel solcoseryl. amalkan minum air manjakani. semua tu sy amalkan alhamdulillah dlm masa seminggu je luka jahitan dah elok. dlm masa 2 mgu badan sy rasa ringan je. jln pun rasa mcm biasa dah sampai kena bebel dgn org tua.

Saya bersalin 8/9. Sampai sekarang masih rasa ngilu dekat bekas jahitan tu.. Sabar jelaa sis cuma jangan lasak sangat. Kalau sis lama tak berak, nanti sembelit. Berak keras lagi sakit, sis prepare ubat ni. Prime enema. Cari kat farmasi, rm1.50 saya beli. Powerful, berak cair so tak perlu nak meneran. Atau sis makan buah oren+ buah naga