Puting inverted

Hai mommies. Saya ada masalah puting inverted (puting ke dalam). So as preparation, saya guna breast pump utk timbulkan puting saya. Then ada cecair hitam keluar dari puting kuantiti sedikit. Bau x busuk. Tu susu ke? Tapi kenapa hitam? Tolong saya. TQ

6 Balas

Saya pun puting belah kanan inverted jgk mcm kejap timbul kejap x,nurse ckp mula2 ada sesetengah mcm tu bila bby dh suck nanti dia timbul..masa mandi tu tarik2 puting tu, klu dh 5/6 bln cuba mintak kt kk alat utk tarik puting n lps mandi tu urut sikit kt breast tu niat nak puting senang timbul nk bagi bby susu..inshaallah

Saya pun mula2 nak pump sebab masalah yang sama. Tapi baca2. Kalau kita pump or picit breast masa pregnant boleh trigger early contraction. Tak tau cara terbaik nak bagi nipple keluar. Dah la breast selalu sangat sangat. Possible ke bengkak susu masa pregnant?

Masa pregnant tak boleh pump breast sis. Apa2 sila rujuk doctor masalah sis. Community ni pun takde yg doctor so baik consult doctor sebab masalah sis bukan biasa2.

Jgn pam sis klau tgh pregnant, blh menyebabkn kontraksi..cukup sekadar tarik2 waktu mandi je

Tgh pregnant ke? Jgn Pam ms pregnant..hitam tu better rujuk doc, tak pernah dgr pulak.

Jgn pam klau sis tgh preggy. Bahaya..