Preparation buka buku pink

Hai mommies.. Nak tanya.. Bila bukak buku pink apa yang doc akan check? Perlu kan borang apa apa ke? Atau datang je?

9 Balas

sy rasa depends on klinik jgk. pengalaman sy, anak first dulu sy terus dtg klinik masa kandungan 8w n terus buka buku pink. ada la soal siasat n isi borang sikit tp xde minta nk tgk sijil nikah pun. suami pun x perlu ikut (mgkin sbb time tu awal2 pandemik). anak ke2, nk buka buku kne buat appointment dulu dgn klinik. (masa ni dah 9mggu) (klinik berlainan sbb pindah rumah) masa app nnti kne bawa skali fotostat sijil nikah, kad nikah dgn ultrasound scan yg dh buat kt klinik swasta. (xbuat pun xpe, sbb nnti dia akn scan jgk) tu je. jd pendapat sy, awk kne pergi dulu klinik dekat rumah awk tu bgtau nk buka buku, nnti dia akn bgtau apa yg perlu n samada perlu appmt ataupun x. goodluck dear. may Allah ease your journey

bawa bil api, surat nikah, buku2 pink lama(jika ada). 1st kena ambil darah & air kencing. lps tggu no giliran nurse akan check rahim,kaki. tanya sejarah keluarga jika ada sakit jantung @ diabetes. nurse akan tyn bila last period, sign surat makan ubat & ambil darah setiap kali dtg. nurse akan bagtahu makan apa yg bagus, jaga pemakanan. lps tu tggu dkt luar lagi utk masuk bilik doc. nanti doc akan tyn kalau ada masalah apa2 x. lps tu 1st scan.. maybe 1 time rasa agak lama. utk 2nd dan terusnya ok dh. kalau rasa xboleh tunggu lama boleh cari klinik swasta/hosp pvt. ada yg buat promosi. cth: 5x rm1000++. kalau klinik siti rm250++ sekali dtg. ikut kemampuan & mana yg mudahkan sis.

Buat appointment utk buku pink memerlukan bil elektrik/air, ic, sijil nikah 1) daftar 2) nurse interview sejarah keturunan dan penyakit 3) timbang berat 4) check doktor gigi 5) ambil darah hiv test 6) ambil urine test 7) jumpa doktor 8) pap smear kalau ada keputihan 9) ambil ubat dan balik

Nurse akn Tanya bnyak soal lh, sbb first register kn, lpas tu bru jumpa doktor, doktor akan scan kandungan, Dan dia akn Bgitaulh bila due puan bersalin, bnyaklh lgi diaorng akn persoal, klau nak buka buku tu, bwa sijil kawin Dngan ic biasanya Dan pembayaran rm1, kt KK tmpat sya mcam tu,

saya pun sama sis utk sy nak bukak buku bulan depan 5hr 1 cuma bw sijil berkahwinan dengan ic suami isteri dgn lagi satu dua2 kena p klinik suami isteri kena p depa akan ambil darah kita yg sy taw sbb saya nak bawa bini sy in 5hr 1

Better 8w -12w bukak. Saya ngam2 12w bukak buku pink misi da bising cakap kenapa lambat sangat. Kalau 1st bukak, kena ada suami sebab nak test hiv kali 2. And copy surat nikah. Tu je. And free of charge 😉

banyak nya uolls kena soal.. masa saya nurse takde tanya lebih2 pun. saya bwak jgk surat nikah bil api air ap bgai sume. takde mntak plak. first nurse cek perut timbang berat amik darah gitu je..

2y ago

Sama lah.. sy rasa depends on klinik jgk. sy ank ke2 ni dia minta jgk surat nikah.. tp xde la plak minta bills.

sorry. nak tanya, untuk buka buku pink kena bawak husband sekali ke? atau boleh je xyah ikut pun🤔

2y ago

oh kena jugak la ye. baik. tq ya😊😊❤

sijil nikah tu yang MyNCR tu ke