Makan pedas time pregnant

Hai mommies.. nak minta pandangan. Saya sekarang mengandung 14 minggu tapi suka sangat makan pedas. Pagi-pagi mesti rasa nak makan nasi lemak. Malam makan nasi, ayam goreng & kari mamak. Air pulak mesti limau ais. Tekak macam tak boleh nak terima kalau makanan tak pedas or masam. Bahaya ke makanan & minuman ni?

5 Balas

Kalau selama kita makan tu xde mslh cirit birit ke muntah ke pedih ulu hati ke, should b okay.. sy sblm pregnant mmg hantu pedas n masin, bila pregnant, trus x tahan pedas sikit pn.. nk mkn samyang pn pk byk kali.. skrg lepas mkn pedas, baby sllu sedu, kesian pula kt bby...

5y ago

Ohh yeke.. kira ada bad impact jugak lah ya. Takut pulak. Nanti saya cuba kurangkan 😅

Yang sekadar I google and baca, tak effect apa masa mengandung makan pedas. In fact it might develop ur baby punya preference rasa, nanti dah besar maybe dia akan suka pedas juga. I pun mengandung dulu suka sangat makan pedas.

5y ago

Okayy. Thank you Hana for the reply! Takut ada complication lain macam cirit birit ke apa. Tapi you pun okay je, it should be okay lah kan

Sy awl2 preggy dlu pun mcm awk juga. Suka mkn yg pedas2 mcm nasi lemak, kari, tom yam..klu tak, tak lalu nak makan. So far, tak ada apa2. Now dah 31w 4d 😊

5y ago

Hehe okayy. Boleh teruskan dengan rutin. Terima kasih respon. Tak lama dah tuu nak due 😍

Kalau masa makan tu tak rasa teruk sangat/sakit perut, its alright, tapi cuba kurangkan ya

5y ago

Baik puan.. Setakat ni takde sakit perut lagi tapi nanti akan cuba kurangkan. Hehe.

Best nyer bole mkn.. hee

5y ago

Hehe insyaAllab nanti mesti akan datang selera makan tu. Tak boleh stop makan sebab asyik lapar 😅