Baby kuning

Hai mommies. Harini bby sy dah 23 hari tp still kuning lagi. Last check hari ke 21, kuning dia still tinggi 239. Nak tanya la, ada tips tak untuk turunkan kuning bby? Last week dah ambil darah utk check hati tp ok je. Next week nak check air kencing, darh utk tyroid dgn darah putih. Risau betul la. Susah sgt nak turun. Susu dah kerap. Tp bby skrg asyik kembung je, susah nak berak. Tp kencing ok je. Lama sgt kuning & still tak trun ke 100. Sian bby asyik kne cucuk jee. Ada ke ank mommy yg same mcm bby sy?#ingintahu #pleasehelp

37 Balas

My 1st baby kuning at age of day 3. She was warded 1 day for phototherapy. Then bilirubin drops. Discharged. Suddenly spiked laju bacaan tinggi balik. Ulang alik hospital utk ambil darah n monitor. Every day. Until hari ke 12. Hari ke 14 tu alhamdulillah reda n normal. Stop eat any food that can cause jaundice. Like black pepper, ginger or any herba. Sy tahu lepas bersalin nak berpantang but that kind of foods can hold dlu since baby breastfeed kan. Keep breastfeeding. Lagi bagus if they kencing and poop banyak in a day. At least 6 dirty diapers. If tak cukup breasfeed boleh campur formula milk. Baby kembung tu boleh jadi ibu makan makanan berangin / bergas. Elakkan. Kembung pun boleh terjadi due to feeding position, jenis puting (if using bottle). Boleh urut badan n perut baby to relase trapped gas. I Love U technique. Sapu minyak telon/ yu yee pada perut urut arah jam. I love u pun can. Then sapu minyak to dua2 betis baby urut slowly. Urut dua2 tapak kaki menuju ke jari2 halus tu. Picit2 tumit. Belakang baby pun can urut. As for feeding techniques make sure baby’s head tinggi dari stomach dia. Pastikan mulut baby latch betul lekap sepenuhnya dgn puting / breast masa menyusu. Make sure no ruang allow udara masuk through baby’s mouth. After every feeding time make sure utk sendawakan baby. If baby tak sendawa, keep tepuk their back for 20 minutes then let them lay on their back. Technique utk sendawakan baby pun Ada. Can learn or watch you tube

1y ago

Kuning baby tu sy try macam2 traditional n modern treatment (phototherapy). Utk traditional punya, try mandikan dgn daun dukung anak/ daun semambu/ jasmine (boleh beli dr sensei cina)/ daun inai pun boleh. Elakkan pakai pakaian kuning senang nak kenal pasti baby makin kuning or makin. Kurang kuning Kalau nak try bagi susu formula, kena try and adjust. Some susu formula can cause baby to kembung.

Saya turun kan kuning anak tanpa admit. Nasihat saya jgn la ikut petua bukan2 especially yg suruh baby minum bukan2. Rawatan kuning ubat dia hanyalah sufficient feeding & phototherapy. Tambahan Saya darah O baby pun darah O so mmg anak saya kuning dan x sesuai dgn susu badan saya, jadi saya stop kan susu badan fokus susu formula sahaja. Susu badan saya perah dan simpan, Make sure feeding mencukupi mengikut berat badan dan usia bayi, contoh utk baby saya haritu 7 hari biasanya 150ml/kg/day, mommies bahagikan lah setiap 2 jam berapa ml nak beri, pastikan baby berak kerap kerana bilirubin hanya akan keluar ikut najis, pastikan susu formula yg diberi tu senang berak, jgn yg sembelit, kalau masih tinggi kena duduk bawah lampu biru, ini option bole admit atau sewa lampu biru dari luar. Mcm saya sewa je lampu biru tu, monitor feeding baby kt rumah, 2 hari je pakai lampu biru and jaga feeding alhamdulillah turun and discharge terus dari checkup kuning di kk n hospital.

ni pengalaman sy turun kn kuning anak no 4&5 tampa petua hanya dengan beri susu..susu badan tu sy pam dan letak dalam botol 1&2 oz setiap 2jam bagi so dari sini kita boleh pantau berapa byk ank kita dpt susu..klu bg bf kita xdpt nk pantau berapa byk dia minum..so makin byk dia minum dan berak kencing itu tanda2 bagus utk penurunan kuning..apa yg sy baca ank mommy kembung perut ye tipsnya lepas mandi sentiasa beri urutan ye mommy boleh je Google &utube ada je panduan nya insyaallah ank akan jarang kembung perut..lagi 1 dia tgk golongan darah jugak tuk parents yg golongan darah 0 anak mmg susah nak turun kuning. apa pon kerapkn susuan itu la yg terbaik jgn stress 2 ye mommy enjoy your journey..semoga bermanfaat tuk semua.

1y ago

ank sy bf mmg kerap. awal² haritu mmg dia kerap berak. skrg taktau knp dia kembung dah bpe hari dah. sian tgk dia dok meneran tu. sy tak pasti sbb susu ibu or susu fm. tiap kali tukar pampers dia, mmg sy urut je perut dia. kadang ok, skali berak, byk. tp still kembung, dia tak selesa. sy darah b+

sama mcm ank sy 49 hari baru discharge dri jaundice. Sy beri dia minum susu fm. tuk dia berak. Sbb ank sy asik kembung dan susah berak. lagi satu bukan sbb susu bdn kurang. dia minum susu bdn berak 3 hari 1x kdg2 tu seminggu xberak sbb tu sy bgi fm. bagi berak kuning keluar. itu yg misi sarankan. Anak sy keluar masuk wad & kuning turun naik smpai 300. Ank first pulak tu. Alhamdulillah, sy dpt harungi ujian tu, skrg ank dh 7 bulan. Yg penting awk kena pantang JANGAN MAKAN “Bwg putih. Halia, Jamu. Lada Hitam” Benda hat panas. JANGAN MANDIKAN ANK dengan herba sbb tu buat kuning lagi naik.

1y ago

baby saya discharged masa cek sebulan, masa umur seminggu kot kuning prnh sampai 300.. blm discharged ada kena 2x test darah 1x air kencing. berat baby +1.3kg banding berat lahir, tanda cukup susu kan?😅 tak kembung tp jarang berak.. mcm mana nk turun kuning cepat

kerapkan mnyusu bby sis,kalau sis makan halia ke apa, jngan bf bby dulu, sbb sy x bf bby bila sy makan halia atau herba² bpantang, dh hbis cek kuning bru sy bf si bby, sy bagi anak sy 2 jam sekali mnyusu, mmng bby sy kerap berak dan kencing, pernah masuk wad sbb kuning si bby tnggi, 2 mlm 🤭 dari 12.1, turun pi 10.9, lepas tu last cek kuning 1.4, tkjut misi, kenapa turun cpat sngat, awak ada makan apa² ke mndi apa² ke kat bby? sy kata takda, jemur bby pun xda, just kerapkan bby mnyusu susu fm 2jm/1jam, sy bgi susu fb dupro.. itu pndpat sy, lain orng lain cra kot..

1y ago

sis bg full susu fm ke? dupro ank sy tkleh. haritu try, dia kembung. ni try lactogen, ok sikit

saya dlu mula2 cek kuning baby mmg dh 239 terkejut sbb bdn baby tkde nmpak kuning sgat tpi blh tinggi cuma mata je kuning2 esoknya gi kuning still tinggi 239 jgak pastu saya mndikn air daun kucai dgan rebusan cina turun sikit je 210 esoknya mandikn lagi makin naik plk 245 stop dh mandikan smua tu saya try mkan anggur hitam setiap hari mnum susu fenlef alhamdulilah turun byk 90 lega hati dh tkyah cek kuning2 , rebusan2 tu anak sya makin naik tk sesuai dia ikut budak , amalkn anggur hitam dgan air susu yg pnting tawakal,sabar,tenang insyaallah smuanya ok..

1y ago

yeke ksiannya baby awk smoga cpat sembuh bby awk ❤️

mandi air kucai,tido dalam aircond before g check tu tp suhu bagi 27/28 mcm tu, mandi jugak air rebusan dari kedai cina. letak aloe vera( real pokok tau) dekat ubun2 kepala dia , baby tido bagi lapik daun pisang yg masih bergulung lagi (bukan dh terbuka tu) mama minum air sengkuang cina .campur susu formula tp just dlm 1/2 botol je sehari sampai dia ok nk bagi berak/kencing lagi kerap, takpun sewa lampu biru.bnyak dh yg buat servis mcm tu sis. semoga baby cepat sembuh.

1y ago

oh ade ye org buat sewa lampu tu. ok boleh try. tq tips

babyboy saya prolonged jaundice jgk, last cek darah 227. masa gi cucuk sebulan doc bg discharged dh sbb bwh 5%.. awal2 lahir tu 3x admitted ward. test semua ok sihat tp lambat turun kuning. minum susu badan kurang 💩, minum fm pun sama tak 💩 tp tak kembung apa. berat naik cantik kencing ok tp kuning tak turun. mommy jgn risau sgt selagi result baby sihat, teruskan je nyusu & jgn ambik bukan2 ya 💪🏿💪🏿💪🏿

1y ago

oh ya darah sy dgn baby sama😊 ujian kita awal2 baby prolonged jaundice tp skrg alhamdulillah sihat

bg susu formula sis sy bg s26..sy misi sndri sruh bg susu formula...sbb bg susu bdn kning mkin naik pdhl mkn nasi ngn ikan bakar kosong ngn sawi je...xde ltk pape...misi kte kdg susu bdn yg bt kning mkin naik...lpas bg susu formula...2jam skli..klu wktu mlm powm sme 2jam skli..kunci la jam 2 jam skli...mmg xckup tdo tp brbaloi la kning cpt turun..hari ke 12 dh bbs kning...ank slong dlu prolong.

anak saya selang dua hri msuk ward sbb sat naik sat turun Harihari pg klinik dh try petua smua xjalan . 1 ja sis beli aloe Vera ni kt guardian/watson ygni ori + wangi sejuk sejam sekali sapu kt kepala anak badan anak anak kena sntiasa sejuk . lpstu wlaupun susu bdn byk sya ttp beli susu fm supaya dia byk myusu dn byk kali berak strt dri tu terus turun tk cek dh kuning smpai skrg

1y ago

saya pun anak kedua ni,lambat sikit trun kuning smpai kena ambik darah byk utk cek paru² n cek kencing alhmdulillah bby sihat je cuma mgkin mmg lmbt sikit trun kuning doc ckp , sa ada tnya punca apa kuning lmbt trun,doc ckp kdg dri susu ibu yg dri dlm prut suka mkn makanan ringan efek dy smpai lh bby lahir tp xpe truskan je mnyusu katanya yg pentg dy berak n kencing ok..mula² tu mmg kuning anak ssh sgt nak trun dri 235 ke 249 smpai kna msuk wad,kluar wad still xtrun malah makin naik pula tp kna discharge sbb kuning bby msi bawa lampu biru tu sbb makin hari makin naik jg dos lampu biru tu dorg bagi so balik umah mndikan bby mcm biasa tp bilas ngn air teh n klau lap² bdn pun saya pakai air teh..air teh jg salah 1 tips utk trunkan kuning bby,smpai lh kuning anak trun n saya stiasa jaga stiap dua jam akan bgnkan bby pksa utk mnyusu sbb bby kuat tdr gara² kuning tlmpau tggi bby mabuk doc ckp so ibu kna pntau stiap dua jam kna pksa bgnkan bby utk mnyusu utk cpt trun kan kuning bby,mula² tu m