Baby kuning

Hai mommies. Harini bby sy dah 23 hari tp still kuning lagi. Last check hari ke 21, kuning dia still tinggi 239. Nak tanya la, ada tips tak untuk turunkan kuning bby? Last week dah ambil darah utk check hati tp ok je. Next week nak check air kencing, darh utk tyroid dgn darah putih. Risau betul la. Susah sgt nak turun. Susu dah kerap. Tp bby skrg asyik kembung je, susah nak berak. Tp kencing ok je. Lama sgt kuning & still tak trun ke 100. Sian bby asyik kne cucuk jee. Ada ke ank mommy yg same mcm bby sy?#ingintahu #pleasehelp

37 Balas

Saya turun kan kuning anak tanpa admit. Nasihat saya jgn la ikut petua bukan2 especially yg suruh baby minum bukan2. Rawatan kuning ubat dia hanyalah sufficient feeding & phototherapy. Tambahan Saya darah O baby pun darah O so mmg anak saya kuning dan x sesuai dgn susu badan saya, jadi saya stop kan susu badan fokus susu formula sahaja. Susu badan saya perah dan simpan, Make sure feeding mencukupi mengikut berat badan dan usia bayi, contoh utk baby saya haritu 7 hari biasanya 150ml/kg/day, mommies bahagikan lah setiap 2 jam berapa ml nak beri, pastikan baby berak kerap kerana bilirubin hanya akan keluar ikut najis, pastikan susu formula yg diberi tu senang berak, jgn yg sembelit, kalau masih tinggi kena duduk bawah lampu biru, ini option bole admit atau sewa lampu biru dari luar. Mcm saya sewa je lampu biru tu, monitor feeding baby kt rumah, 2 hari je pakai lampu biru and jaga feeding alhamdulillah turun and discharge terus dari checkup kuning di kk n hospital.