Baby kuning

Hai mommies. Harini bby sy dah 23 hari tp still kuning lagi. Last check hari ke 21, kuning dia still tinggi 239. Nak tanya la, ada tips tak untuk turunkan kuning bby? Last week dah ambil darah utk check hati tp ok je. Next week nak check air kencing, darh utk tyroid dgn darah putih. Risau betul la. Susah sgt nak turun. Susu dah kerap. Tp bby skrg asyik kembung je, susah nak berak. Tp kencing ok je. Lama sgt kuning & still tak trun ke 100. Sian bby asyik kne cucuk jee. Ada ke ank mommy yg same mcm bby sy?#ingintahu #pleasehelp

37 Balas

anak saya selang dua hri msuk ward sbb sat naik sat turun Harihari pg klinik dh try petua smua xjalan . 1 ja sis beli aloe Vera ni kt guardian/watson ygni ori + wangi sejuk sejam sekali sapu kt kepala anak badan anak anak kena sntiasa sejuk . lpstu wlaupun susu bdn byk sya ttp beli susu fm supaya dia byk myusu dn byk kali berak strt dri tu terus turun tk cek dh kuning smpai skrg

1y ago

saya pun anak kedua ni,lambat sikit trun kuning smpai kena ambik darah byk utk cek paru² n cek kencing alhmdulillah bby sihat je cuma mgkin mmg lmbt sikit trun kuning doc ckp , sa ada tnya punca apa kuning lmbt trun,doc ckp kdg dri susu ibu yg dri dlm prut suka mkn makanan ringan efek dy smpai lh bby lahir tp xpe truskan je mnyusu katanya yg pentg dy berak n kencing ok..mula² tu mmg kuning anak ssh sgt nak trun dri 235 ke 249 smpai kna msuk wad,kluar wad still xtrun malah makin naik pula tp kna discharge sbb kuning bby msi bawa lampu biru tu sbb makin hari makin naik jg dos lampu biru tu dorg bagi so balik umah mndikan bby mcm biasa tp bilas ngn air teh n klau lap² bdn pun saya pakai air teh..air teh jg salah 1 tips utk trunkan kuning bby,smpai lh kuning anak trun n saya stiasa jaga stiap dua jam akan bgnkan bby pksa utk mnyusu sbb bby kuat tdr gara² kuning tlmpau tggi bby mabuk doc ckp so ibu kna pntau stiap dua jam kna pksa bgnkan bby utk mnyusu utk cpt trun kan kuning bby,mula² tu m