Cara nak handle bila orang cakap pasal rupa baby ?

Hai mommies , ade experience tak kena macam i . My baby kena judge . Orang cakap hitam laa , kecik sangat laa , hidung kemek laa ! Macamana nak handle situasi macam ni and apa yang akan mommies lain cakap balik kat makcik2 tu ? I feels bad for my baby act ?

15 Balas

Xpayah pduli la sis.. klau sya ckap jak, ciptaan Allah.. xbole Qta pilih baby Qta muka mcm mna.. dlu anak sya pun dckap kulit gelap ole family mamak sya.. smnjak dya msuk 2tahun suda, kulit jdi makin cerah & dorang sndiri tegur anak makin puti.. kdg2 bnda bgitu perlu abaikan jak.. yg pnting anak Qta sihat..

Ada sis...sy pun penah kena...baru je balik hosp, terus kene...siap bandingkan baby sy dgn baby sedara mara dia...dia kata baby org tu putih melepak, sy paling sensitif bab ni...kdg2 org terlepas ckp maafkan jela, kita pulak yg memendam rasa...bkn takat baby je kena, maknya pun kene bodyshaming jgk ..so saddd...

5y ago

Tu laa . Klau nak balas blik bile org kutuk bby kite , nanti cakap kurang ajar . Tp klau snyapkn jee , org tu akan terus buat perangai tu . Sy serba slh klau dlm situasi mcm ni .

Org kdg xsedar dorg kurg ajar bnding2kan ank org. Bila kita balas.. dikata kita biadap.. sy sllu ckp balik. Contoh org ckp "kciknya anak". Sy blas "knapa klau kcik?😊♥️ " dgn muka sehabis manis. Terkedu org nk blas balik.. 😅

biasanya, kalau kami puny kepercayaan, org cakap yg btentangan tu yg plg bgs. mcm comel, org akan ckp hodoh hitam. hidung kemek. ini utk elakkan ssuatu yg tak baik blaku. .itu kami punya la ye sis. tak tahu orang lain mcmna. 😊

sis.. kalau sis baik hati.. sis angguk je la diorg nk kutuk ank... kalau sis seorang yg lantang sound je ckp terus siapa kita nk hina ciptaan Tuhan. Kita tu Tuhan ke. Atleast sis ada Anak. Org lain xde anak.

Tbh, ni dari saya punya pandangan lah. Tapi x de maksud ape2 tau. Selalu baby yang tak berape nak lawa rupanya nnti besar inn shaa allah dia lah yang paling Cantik.

5y ago

Betul Tu Sy sokong 💯%.. sy pn mula2 dlu Masa bayi berusia 10 Ari ramai duk kecam,Rupa ank itam, sama la..nmpk jelek sgt..kbtlan bayi sy sma umo dgn jiran sblh umah.. jenuh kna bandingkn..yg sblh umah comel ,gebu, putih... Tapi stlh 44 Hari kulit ank sy putih melepak, dgn Mata sepetnya..,dgn lesung pipit spsg.. Allahuu.. x tahu nk ckp camna..jiran sblh umah plak tkjut.. kenapa jadi bertukar Rupa 😂😂😂the moral of story..sabar je la klu jumpa makcik2 jenis camni... pregnant pn sabar..dh bersalin lagi kna byk sabar😂😂

Buat2 cakap dengan baby depan makcik2 tu "Takpelah baby. Rupa tak penting, yang penting hati tu. InshaAllah mommy didik baby jd org berguna ye."

Sebelum org dtg tengok, cakap dlu awal2..dilarang compare physical anak saya.. kalau tak ,jangan datang tengok..😁

Hahha kalau saya.. Sya ckp balik.. Org yg ckp tu hidung nye cantik sgt ke.. Hahha dgn nada sinis.. 🤭😝

Senyum & abaikan jer, org ckp cmtu biasa xda maksud apa2 pun.. Semua bayi comel, yg penting bayi sihat