tips sembuhkan luka bersalin

hai mommies , ada tak tips untuk sembuhkan tempt yg jahit tu ? sbb hospital x bagi ubat sapu apa pun , diorang bagi ubat tahan sakit je , kawasan luka mmg sakit sangat2 bila nak bergerak , rasa ngilu .

10 Balas

semasa mandi boleh cuci guna air garam/dettol boleh beli dekat farmasi awak.. nak cuci luka guna cotton yg jenis bulat2 tu..tuang air garam then cuci dkt kwsn luka..mmg pedih thn sikit..lepas cuci dn habis mndi pasti kan awak lap kering2 bhgian luka tu..kalau rasa xkering hbis je mndi boleh tala dkt kipas..jgn bg ada kelembapan.. kalau ada drh nifas lg kerap tukar pad ya..jgn tggu penuh.. habis mndi boleh sapu ubat kuning..ubt ni pon boleh beli dkt farmasi sbb awak kata xdpt dr hospital..ubat tu awak tuang dlm btol jenis spray then nnt spray je dkt kwsn luka awak.. jgn pakai seluar dlm ketat.. byk makan buah yg mengandungi vit c..xsemestinya buah oren ja.. luka cpt baik.. boleh gel sapu utk smbuh luka..tp awak kena sapu nipis2 risau jdi keloid

boleh Cuba gel ni sis. first letak ubat kuning dlm sehari dua je. jgn kerap sgt sbb ubt kuning tu blh bg Luka jahitan lambat kering (doc hospital swasta yg ajar) then sis dh blh top sapu ubt kuning tu.. just sapu hari2 dgn gel ni. inshallah Luka cpt baik.. blh beli kt farmasi. murah je.. ni pglmn sye mse bersalin di hpstl swast. doc Mmg x sarankan pakai ubt kuning tu. sekali Dua blh la..

2y ago

tp make sure Luka kena basuh bersih & keringkan dlu.. bru letak gel ni.

gi beli ubat kuning kat farmasi/mintak kat KK.. sy KK Alor Gajah alhamdulillah 3 kali mintak dapat ubat kuning tu sbb luka lmbat sembuh.. lpas mandi, lap kering bhg luka, ubat tu mcm kena simbah skit guna penutup botol xleh dap2 gitu sbb x lekat cecair tu kat luka jahitan. tu nurse KK ajar sy.

2y ago

plus, nk berjln, kaki tu mmg kena rapat2.. jgn ganeh sgt..

hi mke sure every time pergi toilet lap kering2 especially bhgn luka . guna tisu je . and cuci guna air garam kasar , boleh bunuh kuman . tk berani lap guna tisu guna hairdryer atau kipas kecik tu halakat luka tu bagi kering . hairdryer jgn panas pula

2y ago

okay sis , thankyou

mmg hospital xbg ubat sis, mse mandi basahkan dgn air then cuci..lap kering,pad selalu tukar,amalkan mkn buah oren setiap hari sis, InshaAllah luka akn cpt pulih.. sy bersalin ank no2 suami BG mkn buah oren hari² 2 minggu luka dh pulih

selain makan buah orange, makanla juga pati ikan haruan. takperlu cakaplaa sakit dia, nak ketawa sikit pun boleh perit ibarat ditoreh² pisau.. huhu... dah 4y czer, now sy prgnt lagi pun rasa sakit...

2y ago

makanla ubat batuk, bykkan minum air suam. sy memang makan painkiller stanby tepi je selalu... taktahan sangatt

cuba beli ubat luka air iodin yang warna nya kuning kuning tu..rasanya dkt farmasi ada kot..

klu dr sy dia srh basuh pki normalsaline..bole beli dekat farmasi..

mkn buah oren..