Buasir berdarah

Hai mommies, ada tak mngalami sembelit dlm pantang? Kemudian menyebabkan buasir berdarah. Stp kali buang air besar walaupun xsembelit, masih sakit dan berdarah.Luka buasir tu xsembuh2.. Skg ni nk insert ubat supp pun dh xmmpu sbb sakit sgt.. dh pegi klinik to xbekesan pun..Ada sesiapa blh kongsikan cara rawatan berkesan.. Sy dh hbis pantang, luka bersalin pun dh sembuh tp sakit buasir la plk?..merana rasanyaa

10 Balas

Sy kena buasir masa pantang sampai bf kn baby bdiri.. rasa sakitnya tak terungkap.. mak ajar masa cngkung guna tumit masukkan buasir yg tkeluar tu.. tp kan pantang xle cangkung sgt sy duduk kat kerusi buh minyak kat buasir tu n tolak slow2 ke dalam.. nurse ajar slalu buat senaman kagel ketatkn cengkman lubang faraj n lubang najis kt tu..

sy lepas bslin ritu ade buasir..pedih sgt..smpai nak buang air besar pun takut..mse mula2 tu besar jgak buasir kluar...tp skng dah kecut ckit..sy ade guna sabun dan mnyak tuk kecutkan..lepas abih pntang sy nak cuba petua nurse sini ade bgtau mkn kunyit hidup cmpur sntan...tmbuk kunyit tu pas tu cmpur sntan dan mnum 1 sudu cam tu..try la.

Sama la sy kena masa dlm pantang..n smp skng nk buang susah sembelit n jadi takut fobia sgt..tahan smp 3,4hr baru membuang tupun dgn bantuan ubt lmbutkn najis..sakit nya,Allah..seksa ya'amat..lepas membuang tu nk bgerak pun sakit..MCM2 ubt dah cuba tp xjln..😭😭😭dah 4bln kena ni..sakit +darah...😭

1y ago

sama lah dgn saya. sdg alami ni. dah 4 bulan dah sakit ni. risau pula. sis dh jumpa pnawar ke?

Makan buah oren hat maneih tuh. Elok untuk digestion. Saya nurse yg advise. Awak cuba la. Meanwhile please check with doctor, maybe bole bg ubat makan n sapu to ease the pain. Just let them know before hand whether you breastfeed or tidak.

hai moma.. boleh share kan tak solusi moma rawat luka tu? saya baru habis pantang. dubur belakang still rasa pedih terkoyak mcmtu bila membuang. lepastu nak teran pun dah tak kuat. Really need your advice. harap momy still active guna TAP

Sama mcm sy. Baru pulih dr poopoo berdarah. Smgu lbh jgk kena. Berejam dan menangis dlm toilet. Sy minum forlax & inhalac. Selama 5 hari. Alhamdulillah lps tu cirits dan terus okay. Awk cuba la.

sy salu sembelit,mmg berak kesat, tp masa dlm pantang sy amik ubat untuk mudahkan membuang..laju je membuang..skrg da 2bulan lebih,berak kesat dtg blk..haha..tp xde la sampai jd buasir..

haritu sy ade kne jugakk , consult dengan MA , dia cakap bnyakkan minum air , mkan buah , alhamdulillah lepastu dah okayy dahh 😁

Sy dh merasa masa 3minggu pantang.seksa sakitnyaa Allah saaja yg tahu.. alhamdullilah lepas pntang smoai skrang tiada buasir lg

telan minyak kelapa dara..InshaAllah pulih buasir dalaman luaran dan sembelit 😊