buasir

tadi pegi klinik sb dh 2 hari buang air besar berdarah.. nak kata sembelit tidak.. buang mcm biasa.. rupa2nya ada buasir 4 biji.. 4 biji wehh kat dlm belum terkeluar.. terkejut kita.. ? tak penah ada buasir.. katanya sb pegnen kandungan menekan laluan najis nak keluar.. then jd empit bila najis lalu terkena pd buasir yg buatkan dia luka n berdarah.. n katanya lg nt time bersalin confirm mmg terkeluar buasir tu.. takutnya.. sape kat sini ada buasir time pegnen? 1st time pegnen ni..

4 Balas

saya ada buasir dari sebelum pregnant lagi. mmg satu keluarga jenis ada buasir. lepas bersalin mmg makan carrot, amik duphalac dengan guna enema. penjagaan pulak rendam dalam air suam garam, bagus untuk jahitan juga. pastu g toilet time btol2 sakit perut, jangan teran dan duduk lama2 kat toilet. kalau buasir keluar tolak masuk balik dgn jari lepas dah cuci dgn air suam.

Sama mcm saya..dah seminggu lebih bila membuang berdarah.najis ok..hari2 makan betik.dkto nnti akn buat surat untuk refer ke pakar jika dalam 2 minggu ni still buang berdarah.semoga cepat sembuh kite sis..

sye sis... mmg mase ngndung n besalin ni derita sket laa sbb tu.. 😭😭 sakittt yakkmatt

First time kena, ni pregnant ank ke3. Jadi takut nak ke toilet bila teringatkan darah

4y ago

betulll.. nak kencing pon seba xkena.. belom lg membuang..