Spe ada pengalaman bawa baby naik bas balik kg

Hai mom, nk tanye saya dh kawin , saya brpantang dlm 34 hari skrg, sy nk bukk puasa ngan family sy kt kg, bole ke sy nk naik bas bawak baby sy usia sebulan balik kg dlm 2-3 jam perjalanan tu, sbb husband sy tkle antar, kami gaduh pasal die tkbgi sy balik kg, katanya tkde duit, modal hbis ke baju raya n utk raya nnti, nthen die pakai keta mil sy, die ckp keta mil sy nk service bnyk, so sy rse brsalah sy nk balik naik bas jela, sy nk tnye bole ke bahaya tak? Ada yg sme prnh naik bas tk bawak baby newborn? Sy btul ii nk balik, nk berehat kt umah family sy, family sy ajak sy balik, tpi husband sy tkfhm, die kata penat ulang alik balik, die ckp bnyk modal nak blik.umah sy, die asyik fkir penat die je stress saya, dhla sy mls nk gesa dia utk hntr sy balik rumah mk syaa, baik sy balik naik bas,sorry sbb sy mmg tkmampu, sy tkde kenderaan, suami pun same , Kami slalu guna keta mil je, tpi suami pun tknk tlg hntr, sy trpaksa jgk balik naik bas, btw ay bersalin czer tau, sy snggup ambik risiko sbb sy stres pntng kt sini, sy nk berehat di sana, betul ke tindakan saya? #bantujawab #firstmom #SeriusTanya #bantusharing

16 Balas

baik dgr ckp suami puan dulu ye. baru berpantang 34 hari. risau ada apa2 jadi kat puan. faham keadaan puan, emosi sikit. melainkan ada family jemput puan atau mghantar. jadi mak2 ni kena kuat dan bersabar. fikir dulu sal diri puan dan baby. pengalaman sy dulu, dari rumah sy nak pergi rumah family ambil masa sejam lebih.. tngan rasa lenguh.. baby baru sebulan lebih.. masa tu, xde rezeki nak beli carseat. balik pun sbb ada hal kecemasan. tapi penat taw. ni kan lagi puan masih dalam berpantang, lepastu nak naik bus..