Angkat berat

Hai mami2, saya nk tanya ada effect apa2 tak kalau kita angkat benda2 berat masa pregnant ?

29 Balas

Tgk dari ketahanan badan sndiri, kekuatan rahim setiap wanita berbeza, saya dari 1st week mgandung I travel naik pesawat sorang2 angkat barang 9kg, time tu blm taw pregnant, smpai skg sy pun masih angkat brg2 berat sbab sy cikgu sekolah angkat banyak buku2 lg..prnah search google wanita bole angkat brg tak lebih 7kg, tapi kalau dah msuk trimester ke3 baik rehat je la jgn angkat berat2 lagi.

Ya adr effect, saya 2nd pregnancy saya qngkat trail lauk n ttbe esoknya contraction 3in10 tau, doc cakap lucky saya punya jalan still xde, doc kata kalau jln bukak maybe saya lahirkan bby premature masa tu. Masa tu saya dah 35w, saya msk Labour room 3hari, n 1st day 15mnt sekali saya kene mkn ubat stop contraction. 2nd day kene dexa matang paru2 hari ke 3 dah stabil bru blh keluar....

Yang tak pregnant pun kalau boleh jangan angkat berat berat sbb peranakkan kita boleh jatuh. Jangan angkat berat ya, mntk tolong je husband yang buat. Kerja rumah sapu mop pun kalau boleh elak kan 😊 Bak kata Doctor saya, kita pregnant nie rest atau tido je.

Of course ada effect.Setiap wanita yg hamil,mempunyai kudrat yg berbeza..masing2 lain2..Ada yg boleh angkat berat selamba je, ada yg langsung tak boleh sbb nasihat doktor spt rahim tak kuat dan sbgnya..Apa2 pun hati2 ya💓

Banyak effect dia ... klau mw angkat barang pn jgn angkat yg berat sgt... lagipn setiap tubuh mommy2 x sama, ada yg sensitif, ada yg kuat jd hati2 klau mau buat sesuatu..

Better x digalakkan akan benda berat, sedangkan sudah melahirkan pun doktor ada pesan jangan angkat benda2 berat ... Minta tolong suami atau org lelaki sis 😊

kalau jenis rahim x kuat, angkat kain baju kat ampai pon doktor x bagi😌 kene bedrest saje..tp kalau rahim okey, jgn angkat lebih dari 4 or 5kg..

If you can help it, better not to carry heavy items. But if not, use proper posture and bend your legs instead of the back.

tak jika jenis mmg lasak dr awal . sy angkat tong gas baru beli . okey je . angkat kayu² besar sume okey je

sy kalau angkt berat sikit or kuat jalan.. bwh perot sakit. mlm mmg xleh tdo tulang2 blkg sume sakit