Ttc helppp

Hai korangg. Korang yg TTC & dh berjaya tu BD bilaaaa kalau pakai OPK (bulan yg berjaya) 😭😭 hehe..sory kalau soalan sensetif..tenkiu koranggg

20 Balas

sye ni nk kate ttc tu mcm tak tp ttc la 😅 sye merancang ank 2nd. ank 1st da 3thun. sblum tu perancang condom je sbb mmg tggu anak 3thn bru nk tambah lg. dan ttc 2nd baby ni mmg first time sye gune opk. sye ni jenis period irregular (cycle panjang) so selama 3bln pertama sye belum set bd tanpa perancang sbb nk detect hari subur bile. so 3 bln tu, mmg dpt positive opk yg berbeza beza week. dan ade 1 bln tu xde langsung positive opk. sye amik suppliment coq10 & folic acid sbb sye nk dpt telur yg matang (xdpt positive opk sbb xde telur matang bln tu) jd sye amalkn coq10 tu hujung bln 1 dan sye dpt positive opk pada bln 2 dlm cd26-28. sye bd hari yg peak smpai dpo2 (maknanya 3hari direct ye sye bd, dan tgh mlm sbb suami ni subur pg2 buta kan 🤣), kemudian selang 2hari dpo. means dpo5 , dpo8. lepas dpo8 sye saje2 cek upt. da positive tp samar2 lg 2nd line tu. dan sye bd ikut la bile rasa nk 🤣 seminggu lepas dpo8, cek upt da positive. clearblue pun 3w+ pregnant. skrg sye 36w2d, bln dpn due da ☺️ semoga dipermudahkn urusan ttc awk dan berjaya pregnant serta sihat2 ibu dan bayi...

11mo ago

Alhamdulillah..semoga sis selamat melahirkan baby yg comell& sihat..aamiin..terima kasih awakk 🥰🥰

Saya guna Clearblue yg muka smiley keluar kalau dah masuk fertile period. Sekali dah nampak muka smiley, bersama suami sekali sehari sampai hari yg suhu badan dah naik. Suhu badan guna termometer mulut check setiap pagi lepas bangun dalam katil. Masa check setiap hari kena konsisten, tak boleh lari lebih sejam. Kalau tak berjaya, suhu akan turun masa nak period, saya tak akan check UPT walaupun lewat sikit. Masa cycle berjaya, suhu badan masih tinggi dan period lewat beberapa hari, baru saya check UPT. Check lendir vagina yg keluar pun agak tepat. Masa fertile tu, lendir memang cair sgt. Kalau tak fertile, lendir macam tebal sikit. Saya ada jumpa doktor utk check suami dan saya. Sperm suami ada byk tak cantik. Doktor ada bagi Letrozole. Ada orang dapat clomid. Ubat ni perempuan ambil utk keluar lebih telur tapi bahayanya mungkin dapat twins. Tapi saya TTC berjaya sebelum ambil ubat ni.

11mo ago

Sma sy sis..sy ttc n doc suh mkn letrozole tu n sy mkn tp xpenah lekat n sy stop ubat tu n mkn acid folic mcm biasa selang beberapa bulan sy lekat natural tanpa ubat tu..alhamdulillah

macam sy, setahun sblm tu sy gugur. last period lps gugur bulan 10 2022. bulan 4 2023 disahkan hamil. bila doc cek kemungkinn proses penempelan berlaku bulan 3. sepanjang tu sy test pakai OPK tak pernah naik double line. bila test UPT double line terus naik terang. sy pernah baca, bila bersama perlu kan rasa yg sama2 nak. maksudnya tiada paksaan / stress. bila cek OPK tk double line mesti rasa kecewa kan. lps baca tu sy terus stop test. tawakal je. lgsg tk expect pregnant sbb period lama gila tk datang. yg penting kena rileks. jgn pk nk lekat je. enjoy the moment bersama tu tanpa stress. skrg alhamdulillah dah 8 bulan lebih. doakan sy selamat bersalin dan baby sihat. sy pun doakan yg mana ttc tu semoga ada berita gembira jugak. amiinn.

11mo ago

maksudnye dari last sis period lepas gugur tu tak period la ye?

priod saya tak teratur. Last saya priod, jarak sehari lepas habis priod mengurut. cari org yg pndai urut urat subur kat peha. jarak sehari lepas berurut pulak bersama, lepas bersama baring dulu ke kiri ke kanan atau tidur je sekejap. lepas tu baru cuci, tapi saya tak kencing terus, cuci luar je. esoknya baru cek opk double line. mindset kena ubah, enjoy je jgn trlalu fikir nak baby. jaga pemakanan jugak, suami kena stop smoking/vape. klau nak repeat bersama, jarakkan selang sehari. masuk waktu kering, tak bersama dah sampai waktu priod. kalau lambat priod pon jangan bersama selagi tak cek upt. jangan makan benda2 tajam, last skali berserah sepenuhnya pada rezeki ❤️ semoga berjaya. #ttc3tahun

ni 3rd cycle kami TTC, tapi saya first time pakai OPK, alhamdulillah terus lekat. sebab cycle saya memang panjang sikit dari average, jadi susah nak pinpoint waktu subur tanpa OPK. yg ❤️ kat bawah tu tarikh yg kami BD. tiap kali pun BD pagi before/after subuh je. and saya ambil vit C & magnesium tiap hari cycle tu. makan telur sekurang2nya sebiji sehari. mula 1 dpo saya ambil kuaci tiap hari. and saya make sure saya kekal aktif sepanjang cycle, every weekend pergi jogging ke etc, kadang petang weekdays pun.

11mo ago

sis agak2 bd masa DPO 4/5 msh ada chance pregnant tak?

Cara paling mudah, tgok vaginal discharge..kalau keluar seperti telur putih tu maknanye tengah subur..opk tu test hampir terang dgn control dah boleh baby dance..biasa BD ada egg white mucus discharged mmbantu sperma berenang pergi ke ovum, kalau kering susah sperma nak bergerak..kdg kte subur tp xde fertile mucus, tu yg salah satu punca xberjaya lekat..disarankan bersama suami pagi sebelum subuh, tinggi peluang sbb sperma sangat aktif waktu tu..

11mo ago

Kalau BD selepas ovulasi masih ade peluang tapi rendah peluang sbb slps ovulasi berlaku, telur boleh bertahan dalam mse 1 hari je.. Sy guna cara ni sbb sy kadang irregular, kdg regular period..caranya disarankan BD masa positif opk pertama (test positif terang dgn control- tips nya guna opk awal & konsisten tgok makin terang tak line test bandingkan dgn line control, bila hampir terang line test & control, alert buat test opk 2x dlm sehari supaya xterlepas waktu puncak subur maknanya line test opk sama gelap dgn line control opk ) sbb dlm mse 12-36 jam dijangka telur yg matang akan dilepaskan drp ovari selepas opk pertama positif dikesan.. Lagi satu cara nak tahu subur, keluar tanda mucus seperti putih telur Bole download apps FLO utk mmbantu TTC

Kalau mcm saya, buang mindset dlm kepala yg diri ni sihat..takda penyakit (pcos fighter). Makan pun mcm org sihat cuma saya cut trus coffee dan ada ambil supplement utk matangkan telur (coq10, vit D). Bersama pun xkira hari subur ke tak..dlm 3-4 hri msti bersama mcm biasa supaya tk terlalu mencuba sgt dan alhamdulilah dh lekat..

first awak kena tahu priod awak cycle berapa ,sy last priod 15/6 sy strt bd wktu opk hampir positif ,positif dan lepas positif rasa dlam 20/6 keatas positif ..lepastu awal bulan 7 cek dah lekat samar² ..kalau nak sy buleh tunjuk ajarkan opk pun sy simpan lgi..skrg alhamdulillah dh 5bulan prgnnt

11mo ago

Boleh share tak macam mana,saya dah period 3 hari,harini pun mcm dah keluar koko,xde darah dah..

Saya dpt opk positive cd 23 & cd 24(peak). Saya hanya bd 3 kali je cycle saya iaitu cd16, cd20 dngan cd23 je. Cd 24 peak tu smpai la dpo pun tak bd dah. Start upt positive dpo 8… First cycle je dah berjaya dngan pcos both ovary. InsyaAllah bakal bersalin bulan depan skrng 38w.

ikut pengalaman saya, masa beria guna opk, suami pulak tak onz. dia kata cam memaksa. benda ni nk natural. so i decided to stop trying. buang semua opk. have sex whenever i want to tanpa tgk or kira waktu subur langsung. alhamdulillah dah 5 bulan pregnant skrg