Normal ke jari tangan kebas²

Hai ibu²..nak tanya saya dah nak masuk 34w. Lately jari² tangan saya kebas²..dua² belah tangan pulak tu. Selalu juga buat senam genggam²..tapi still tak hilang. Ada tak ibu² luar sana macam saya.

15 Balas

dlu sy pnh share ttg Teknik senaman jika alami carpal tunnel syndrome dkt wall sy mcm mana nak legakan rasa kebas.. disini sy sharekan link nya .hrp dpt mmbntu puan.. ☺️mg dpmudahkan segalanya amiin https://community.theasianparent.com/q/saya-ada-terbaca-ttg-ini-di-igjika-ada-mommy-yg-alami-mcm-sy-pnh-alami-inimo/2564178?d=android&ct=q&share=true

1y ago

sm2 🫰🏻

normal TU , sbb Sy pernah mendahulu walaupun dh ambik calcium seckpnye prnh tanye, doc suruh buat senaman je kebas jari jari je kan...kalau bole Cuba ambik surbex calcium mmng berkesan bagi Sy. Cuba search kat google kotak wrna purple tu klu bole Cuba ambik sblm TU consult dgn doc awk ye

1y ago

oyeke. ok²..nti next jmpa doc sy tya doc

carpal turner syndrome tu sis. sy msk 2nd trimester dh jd, dedua tgn jd kebas², klau mlm masa tido, kdg smpai ke lengan kebas & lenguh. ni dh msk 3rd trimester, rasa mcm kurang skit kebas smpai ke lengan. org ckp lepas bersalin kebas² ni hilang, paling lama 6bln-1thn lepas bersalin. huhuu

1y ago

serius ke sis? lamanya...otak sy ni fikir stroke la. ape la

Sy start 2nd trimester dua2 tangan kebas sampai ke lengan. Jari2 tak blh genggam rapat. Doc kata normal hormon pregnant. Harap la masuk 3rd tri ke tak pun lepas bersalin ke kurang sikit atau hilang. Sbb nak angkat berat sakit. Nak masak pun pegang senduk tak blh lama2. Kena kjp2 rehat.

1y ago

sama la. nak genggam rapat tak boleh. ingat saya sorg je

Sama mcm sy juga sebelum bersalin haritu dan sampai lepas bersalin pun masih terasa kebas tp cuma dlm 1 mggu mcm tu lepas tu hilang sendiri.. pagi2 buat senaman tutup buka tgn.. masa preggy tu sy xboleh mnum bnyk susu sbb ada gdm.. nurse suruh minum 1 gelas sehari saja..

1y ago

sy baru seminggu ni mcm tu. ingat 1 hari jela. ni dah seminggu. mula risau

sy 36w start rasa kebas2 tgn 2 belah , paling kuat belah knan la sbb bnyk guna tnga.. nk buat kerja msti stop kejap2 kan .. patu smbg .. nurse sy ckp kurg calsium pdhal tiap mlm sy mnum susu . smoga lpas mlhirkan smua hilang .. nurse ckp nnti lpas brnak hilang

1y ago

saya kiri. myb sebab sy kidal kot. kiri byk buat kerja..harap hilang la lepas bersalin.

Saya pun sama sis tengah melaluinya skrg. Lagi2 bila bangun pagi2 tu ya allah kebas sgt sgt. Next week ada check up kk baru nak inform kat nurse. Saya minum susu setiap malam pun sama jgk still ada rasa kebas2 tangan ni..

1y ago

sama la. pagi kuat kebas dia. bila mcm dah siang ni. dah buat byk kerja. kurg skit. tp still ada rasa kebas tu

saya pun mcmtu juga sis. deficit calcium.. lagi2 bila dh masuk trimester ke3 ni. tp utk saya, nurse nasihat utk teruskan exercise je takperlu ambil susu sbb takut baby besar sgt

1y ago

oyeke. tu sbb sy xnak minum susu. tkut bby besar. dah la twin ni..berat 2 2 pun sama berat ngn bby singleton

normal rsa nya..sbb sy dlu 1st bby cmtu jga..smpai nak pgg sudu pn blh trlepas dri tgn sbb kebas🤭🤭

1y ago

oyeke..sy bgun je pg. senam genggam² jari..

Sis tdo mengiring tertdo atas tgn kot? Sb sy tdo mcm tu kdg xsedar.. bgn2 sakit tgn..

1y ago

sy tdo mengiring lama dh sis. sejak dari 4bln lagi..lgpn dh seminggu kebas² ni