susu untuk ibu mengandung

Hai ibu2 semua..adakah ibu mengandung digalakkan untk minum susu?atau tak minum susu pon tidak mengapa..ade kesan buruk ke kalau tak minum susu semasa mengandung?

12 Balas

Sy xminum susu xleh telan sbb bau lembu kuat sgt..masa tu rungsing sgt sbb ramaii ckp perlu2.lpas tu jumpa dktor. doktor kk bg pil calsium je.sy consume pil je.doktor ckp xde masalah awk xminum susu ambil pil xpe lpas tu mkn lah mknan bkhasiat.lpas tu doktor ckp lg kalau awak nk tahu minum susu berat bdn cepat naik..nt awk lg gemuk.so far alhamdulillah sy naik berat sikit je dh 30w ni bru naik 5kg.tu pun ase cm mengah je ..

5y ago

Boleh...kalau dieorg xbg .g je pharmasi ckp sy nk pil kalsium sbb sy xdpt minum susu masa pregnen.ari tu sy beli 1kotak 30 biji cukup 1 bln. rm24 ke 27 xsmpaii rm30 pun.😚

Xsemestinya kalau minum susu tu wajib minum susu utk ibu mngandung..susu apa pun bole..janji susu la..apa yg penting ialah intake kalsium yg cukup utk tulang dan gigi bayi dan nk elakkan ibu drpda osteoporosis dan senang cramp msa prgnant..

Kne minum susu.. sbb bby memerlukan calcium.. nurse bgthu ble kita xckup calcium kita akn sllu kne kejang kaki atau kejang urat... Sakit sangat.. sy penah kne.. makan 3,4 hri nk ilang...

5y ago

Btul tu sis. Pnah kene seminggu bru ilang sakit tu. Dah la kaki kiri. Gigih g keje drive kete manual. Terpaksa. 😥

Klu g checkup nurse slalu ty ada minum susu ke x.. Nurse suh minum susu sehari 2 gelas utk kalsium.. Klu xleh minum susu cuba ambil pil kalsium...

Kena ada supply calcium. Amik calcium tablet pun okay. Nanti takut badan u yang sakit2 kalau badan tak cukup supply calcium untuk baby n mommy.

Susu digalakkan minum sbb untuk kalsium ibu n baby. Sbb masa mwngandung anak serap kalsium dr ibu. Sbb tu susu tu perlu.

sy sepanjang hamil x minum susu pun~ alhamdulillah baby keluar 3kg semua okay. yg penting acid folic tu.

bole try minum enfamama.. sy minum yg to.. bagus utk mommy dgn baby.. ada DHA utk perkembangan otak baby

Bnyakn makan buah, sayur, sy dulu tak suka sngat susu mgandung, tp air soya tu sikit lah ye sis..

Hi mommy. Susu untuk bekalan kalsium bagi tulang baby. Sebaiknya minum lah. Hehe