Kuning anak

Hai IBU2 sekalian ...nak tanya pada IBU2..macam mana nak turunkan kuning anak ye? Anak Sy fully bf....skrg ni bacaan kuning anak 169...buntu dh nak buat mcm mana LG...tolong bantu Sy IBU2...terima kasih...

49 Balas

Susukan anak 2 jam sekali. Even tgh malam, kira kalau dah 2 jam, susukan. Mmg tak cukup tidur, yg penting anak sihat. Masa sy haritu, sy beli herba mandian dekat kedai herba cina, sy mandikan baby dgn tu, Alhamdulillah, kuning hilang. Takpa, kita ikhtiar. Semangat mom. 💪🏻

anak sy 2 org prolonged jaundice. memang bagi susu bdn je byk2. nak dekat sebulan jgk bru habis kuning. habis je kuning bulat trus bdn baby sbb byk sgt susu😂. jgn risau ya sis. dugaan lepas bersalin memang mcm ni. xlama pun.. lepas sbulan dah okey mcm biasa.

kerapkan menyusu badan je sis 1 jam sekali menyusu biar baby kencing berak banyak, lepas tu ibu stop dulu makan jamu, halia, lada hitam, bawang putih ,kunyit, ibu boleh juga cuba makan anggur hitam, saya buat semua tu sis alhamdulillah kuning turun

hi mommy kalau cara saya , sepanjang anak kuning saya tak pakai kn apa apa baju dkt dia , kcuali bedung kan barut and pakai kan mitten je , kuning anak saya turun banyak tk smpai seminggu dh tkde dh , try la mommie hrp membantu 🫰🏼

baby brp hari sis, ke dah sebulan? rawatan baby kuning ni ada 2je, duduk bawah lampu biru, lagi 1 kerapkan nyusu bagi baby berak byk kli .. bg sy 169 tu xtggi mana dah sis, klau kuat nyusu, seminggu dua lagii habis la kuningnya ..

4mo ago

baik sis...terima kasih atas nasihat dan semangat..mudah mudahan anak Sy turun lah byk kuning NT ..aamiin...

Sy bagi 2titis air susu kambing dkt baby dan separuh sy minum suam2, lepastu setiap lepas Mandi anak sy bgi getah batang bakawali letak dkt Tapak kaki anak Alhamdulillah kuning anak sy turun Dari 189 - 70

sllu bgi susu berak kencing je. klu tambahan boleh bgi susu kmbing 2oz 2 kli sehari. mandi air kelapa muda dan bgi minum sikit. lap² badan bgi suhu seimbang sbb cuaca skrng ni panas melampau.

mandikan baby dgn air pandan, serai wangi dan daun inai..selawat niat kerana Allah..tp kalau anak guna scan kuning tak boleh mandi bacaan kuning jd tak betul..boleh amik darah je

Teruskan penyusuan secara kerap dan anak pun membuang pun kerap. Bila anak jaga, Aktifkan diri dia. Main dgn dia, bagi gerak2, nanti cepat nak susu, senang juga membuang

Tips yg mujarab sis make sure bby sis berak lebih 4x shari nyusukn dia sblm san slps sapu myk kt pusat dia tuje cara kuning kuar betul sy da buat mmg alhamdulilah sis