Kuning anak

Hai IBU2 sekalian ...nak tanya pada IBU2..macam mana nak turunkan kuning anak ye? Anak Sy fully bf....skrg ni bacaan kuning anak 169...buntu dh nak buat mcm mana LG...tolong bantu Sy IBU2...terima kasih...

49 Balas

sy anak kuning lama jg. 3x amik darah tangan dlm msa 3minggu. waktu berpantang sy habis dgn ulang alik ke klinik 🤭☺️. sy dh cuba byk tips tpi kebanyakan xmenjadi. byk yg dengar orang surh buat tu mandi air daun inai, titis air anggur hitam, mandi air bunga kantan, minum air Sepang kederang (mak yg minum), titis air nyiur, susu kambing, jemur hawa² mentari dhuha (antara 9/10am),bgi anak kerap Susu. plg kerap 1jam sekali kejut dia bangun. biar dia berak byk dlm sehari. dan yg penting doa semoga anak lekas sembuh. semoga bermanfaat ☺️

ckup susu je pnyelesaian dia, bgi bnyak berak n kencing..susu kambing,anggur ap bgai smua tu merepek je..😂 haa..bkn nk nafikn..tpi tula knyataan..family sy ngn mertua pn mcmtu laa..nk sruh bt mcm2..Sy follow doc swasta dngn 1 cara je.. 60ml ssu setiap 2jam..klau bf, seeloknya pump msuk botol sukat bgi ckup ml..sbb kdang kita rsa ank da mnyusu lama/bnyak..pdahal xsmpai 60ml pn..klau xckup mix dngn any ssu formula(ssu lembu)..Sy ikut ni msa dia 2mnggu da jaundice..lpas follow tu btul2 sminggu je kuning ank sy trun 2..trkezut mak😆

Xpe, nti turun juga cuma cpt atau lmbat je. Sy hampir dua bulan juga baru btl2 turun. Ada juga ambil darah dri tngan 2 kali, tp lepas tu xde dh. Doctor ckp mmg kdg ada baby yg jenis turun kuning lambat tp baby ok je. Klu lepas 14 hari, duduk bawah lampu not an option dh, ni doctor yg gtau la. Kot2 lain doctor lain pndangan. Yg penting sis jgn stress2. Doa byk2. Sy dlu bgi nyusu stiap 30minit atau setiap 1jam. Berak sehari nk dkt 10kali juga tukar diapers & ada masa sy kejutkn baby bagi dia bngun spya aktif.

1. Bagi anak minum susu setiap 2 jam 2. Kalau bagi direct feed, kena make sure anak menyusu 20 - 30 minit 3. Kalau anak masih lapar, boleh topup dengan susu formula (saya suggest brand S26, guna botol Avent sebab puting dia lembut macam susu ibu) 4. Kalau tak direct feed, kena bagi susu 75ml ke atas. Kalau mix direct feed dengan susu botol, boleh kurang daripada 75ml ini apa yang nurse dekat wad HTA bagitahu saya dan saya follow. Alhamdulillah anak cuma warded 1 malam sahaja (+ duduk bawah lampu biru)

4mo ago

terima kasih atas cadangan yg diberikan...Sy cuba buat ye sis...harap2 kuning turun la

bby sy kuning 2 bulan lbih.. pnat sgt g balik hospital...lg down bile mak sndiri salahkn kite sbb punca kuning tkut sbb mkn tah pape mase ngndung(pdahal xde kaitan)..tp sy kawal stress..sy positive je..nnt dia turun la sndiri..sy x boleh jugak nk stress sgt tkut susu kurang pulak nnt..mcm2 ikhtiar pon kuning turun skit..tp syukur la dia makin turun walau skit2 turun..jd sy pon stay positive je la..dia turun tu nnt in shaa Allah..mmg btul la dia turun tp mmg lme..😅 dua bulan lbih

Saya prologed jaundice paling tinggi bacaan 260.darah saya O mmg susah nk turun. Seminggu kat ward lagi ke teruk sebab air susu tak ada dan darah mak x sama ngn anak so susu saya jadikan jaundice anak saya makin tnggi. Anak saya bebas kuning dekat 3 mnggu. Apa saya buat setiap sejam atau sejam setengah saya bagi anak saya mnum susu. Saya cmpur ngn susu formula S26. Lagi cepat anak berak ngn kencing lagi seng kuning turun. Anak saya kerap kencing so cepat gak kuning turun

ank dh brpa hari sis? klau smpai 15hri ok la..mcm ank sy prolong jaundis smpai 1bln..mmg mcm2 cara la buat..bwh lmpu,mndikan herba cina...x ok berlarutan juga.. tu mgkn ad mslah lain..mcm ank sy thyroid..kena ambl drh slalu..n mkn ubt..smpai 3thn...bila doc scan ok dh drh..blh brhnti ubt..n doc pantau..Alhamdulillah 3y ank dh ok..syukur.. skrg dh 7y..moga ank sis x lma kuning..sy pun hrp kali ni ank xde dh kena mcm kakaknya lg...doa yg terbaik..

4mo ago

baru 14 hari untuk hari ni... Insyaallah...mudah mudahan kuning anak terus turun la

hmm aimy takde experience ni tapi cube sis try tip mandi dengan mandian pucuk daun belimbing, daun pandan tambah dengan air suam. mandi ibu dan baby dengan mandian tu. pastu makan makanan yg penuh nutrition... buah terutamanya.. susu.. (ade juge lactose free kalau tak tahan lactose)..kurma... fully breastfeeding kan.. tips ni adik ipar pakai alhamdullilah baby dia 2 hari turun.. semoga dapat membantu sis ❤️

kalau sis fully breastfeed, cuba elakkan makanan² yg memanaskan badan (halia, kunyit, lada hitam) sebab salah satu punca baby prolonged jaundice ni sebab panas. banyakkan makan masakan yg ada serai, dan minum air kosong banyak². moga anak sis cepat sembuh. jangan stress ya

4mo ago

anak saya, saya takde jemur matahari ke apa biar dalam tempat sejuk sbb warded selepas balik rumah warded bukan sbb jaundice, dalam ward mana boleh nak jemur pagi2 elok sejuk angin aircond kipas terus hilang jaundice dia.

kerapkan bagi susu badan, bia dia kencing berak byk. sy juga sapu getah patawali kt tapak kaki baby setiap kali selepas mandi, mandikan dgn mandian baby kuning biasa ada kt kedai herba. jemur cahaya matahari wktu dhuha.. semua sy ikhtiar. alhamdulillah kuning x lama.. sy g cek kuning 4 kali ja. kali ke 4 dh baik.

4mo ago

sama2..semoga anak sis segera sembuh & diberi kesihatan yg baik.. insyaAllah.. amin3.