Spotting dah lebih seminggu

Hai ibu2. Saya skrg preggy 6w2d. Tapi dah seminggu lebih spotting light coklat, dark coklat. Masa 5w mcm tu, ada sekali keluar fresh blood tp mcm tompok je. Masa 1st pregnancy takde spotting2 kerap mcm ni. Walaupun on off tp setiap hari mesti ada. Tak sakit pun perut cuma kadang2 ngilu je. Saya agak risau ni. Tp normal ke eh? Ada tak ibu2 yg pernah spotting lama? Baby okay?

Spotting dah lebih seminggu
5 Balas

Sy pernah kene macamni anak pertama. Mula2 keluar fresh blood , darah warna pink betul tu. Besoknya keluar spotting coklat ni pulak sama dalam gambar sis macamtula warna nya. Masatu sy taktahu sy pregnant. Spotting coklat tu masih ada berlarutan hingga seminggu. Tak silap sy waktu tu sy positive covid. Habis covid , sy g kk , doctor check baby dah ada dalam kantung dan heartbeat 8minggu. Mungkin fresh blood dan spotting yg sy alami tu adalah penempelan. Lepas doktor sahkan sy mengandung 8minggu, spotting ada balik semula. , sy g klinik private pula scan baby ok, doctor bagi ubat duphaston (kuatkan rahim) tapi sy tak makan. Sy balik rumah, sy berehat betul2, sy jenis lasak sikit. Tiap kali sy rasa letih spotting coklat tu ada d pantyliner… alhamdulillah anak masuk 1 tahun skrg… Sis better g klinik la ya, kandungan setiap orang tidak sama. Dapatkan penjelasan doktor. Moga baik2 sahaja semuanya

7mo ago

I see. Alhamdulillah selamat semuanya. Sis ingat tak berapa lama sis dapat spotting balik selepas sah pregnant? Dan sis makan folic acid tak?

Maaf sis xnormal..terus g cek 👩‍⚕️..sy pernh mcm ni, n miscarriage.. dr awl 6w kuar cmni kdg bnyk kdg sikit je.. smpai 10w cmtu bby xbkmbng n jntung xdetect..lbih krg 12w , scan lg mmg xbkmbng..bby cme bsr 8w n mkin mgecut

7mo ago

Itulah. Haritu masa 6w1d dah gi klinik, dah inform doc pun pasal spotting. Dia suruh datang balik lagi seminggu if masih spotting.

Hi sis mcm mana skrg? Baby okay tak? Sbb saya mcm sis baru je jadi nak tahu condition sis sekarang 🙏🏻🙏🏻

5mo ago

Alhamdulillah, spotting stop selepas seminggu mcm tu. Skrg saya dah 15 minggu. Sis terus pantau keadaan sis, kalau terlalu lama dan rasa sakit, terus refer ke klinik atau hospital ya.

maaf sis, klu spotting ni bole jdi simptom awal keguguran..sbb dlu sy cmni jgk. Tpi papepun gi cek kk ye...

7mo ago

oh yeke..kalau sy dlu pergi je klinik tu walupun bkn appointment. Pastu terus dibawa ke hosp pakar sbb nk scan dari bwh.

Maaf sis..keluar darah xnormal utk sesetgh org..sis pegi klinik ye refer doc..

7mo ago

Ya haritu masa first scan dah inform doc. Kalau masih spotting memang dia suruh dtg lagi utk check. Selalunya spotting ni paling lama pun 3 hari ke seminggu.