pendarahan

skrg da 12 weeks..pndarahan start dri 9weeks bleeding seminggu with fresh blood dan darah ketul.doktor kata ok takde apa²..then 11 weeks bleeding blk seminggu brmula dri spotting coklat smpai fresh blood😓😓doktor still kata baby ok je..nak tanya mommy² yg prna ada pngalaman sama mcm ni😓setiap hari dibuai rasa risau teramat..2nd baby..baby 1st xde pun mcm ni.#bantusharing #pleasehelp #pleasehelp

4 Balas

sy byk kali bace kisah pengalaman ibu2 yg jadi mcm ni dan sy sendri jgk ade pengalaman mase mengandung jadi mcm ni. kebanyakkan ibu2 yg alami mcm ni adalah sbb kandungan masih baru. risiko utk keguguran tu 50/50. blh jadi ya, blh jadi tidak. utk diri sy, mmg sy dh tahu kandungan dan rahim lemah. sbb tu jadi mcm ni. kndgn 1 : bersalin mase kndgn 6bln. awal2 pregnant mmg ade spotting sikit. setitik je. alahan kuat. mase kndgn 5bln ade angkat berat2. kndgn ke2: alhamdulillah sihat. xde spotting. baby dijangka kecik dlm kndgn. walaupn bersalin 37mgu. dipaksa bersalin. tp berat bby ok je 2.9kg. huhu.. kndgn ke3: masa kndgn 6mgu, ade spotting. doktor pn pesan bende yg same. 50/50. silap nye, sy terlalu letih. kurg rehat. heartbeat tibe2 xde. bleeding mase 10mgu. 12mgu baru betul2 keluar semua. tahan di wad 1hari. ape perlu buat? banyakkan berehat, jgn angkat berat langsung walaun pn 1bakul pakaian 1kg pn dh kire berat dh.hihi), jgn makan makanan berasid dan pedas (buah2 masam, cuka, lada, halia, lengkuas dll.) bab2 makanan ni sy ade rujuk doktor dan bidan. mmg dua2 ckp jgn makan. smga sis dan kndgn sihat2 je.

Ada makan duphaston tak sis? Sy kandungan first bleeding, tp belum rezeki kami. Skrg 2nd dah 13weeks, ada spotting coklat haritu masa 9weeks, then mkn duphaston 5 ke 6 hari mcmtu dah stop. Alhamdulillah semuanya okay. Harap sgt kandungan kalini selamat sihat sempurna semuanya 🤲🏻 sis keep positive ya! Semoga semuanya baik2 saja..

Sis cepat g jumpa dokter pakar.. sy haritu cmtu la.. coklat2.. Dr bg mkn ubat kuat rahim Duphaston (dokter yg tetapkan berapa nk mkn dll) alhamdulillah .. mmg xda bleeding dh

saya pernah bleeding masa 5 weeks tapi dr memang cakap okay. awak banyakkan rehat okay