Keguguran seperti apa, ingin tahu sebab risau

Hai ibu2. Saya skg 6weeks tengah mengalami bleeding bercampur lendir. Saya ingin bertanya keguguran tu macam mana ye? Heavy bledding sampai terkeluar isi darah beku ke macam mana ye?

5 Balas

saya mase 6 week pon klua darah sikit + sakit pinggang....Pegi klinik swasta ade yg bgi acid folic suruh berserah 50/50 ade rezeki ade,x de rezeki pasrah je...tapi x tahan sakit cakap dgn husband esok pegi klinik swasta lain die scan tgok da ade kantung baby...Die bgi ubat duphaston utk kuatkan rahim, mc 2 minggu bedrest...jgn buat keje rumah,angkat berat2....Alhamdullilah sekarang da 33 week ☺️ bulan depan nak bersalin da

hi , saya mengalami darah beku halus masa 6week keluar time nak buang air terus pi klinik doctor scan kantung nampak comel cantik tapi janin tak nampak lagi doktor kata 50/50 nak kata ada tak boleh nak kata gugur pun tak juga doctor bagi masa 2week datang balik check . cukup seminggu bleeding teruk keluar ketul ketul besar and kantung. Better u pergi jumpa doctor untuk kepastian 🙂

last time saya gugur at 7 weeks, memula keluar darah sikit sikit. then tetiba banyak macam period + mild cramps. esoknya pi hospital buat scan kat bawah balik dari appointment terus sakit perut sangat sangat then keluar habis ketulan darah. pergi scan rahim dah kosong dah, meaning dah jatuh semua tak perlu cuci

kalau u dah confirm miscarriage, nanti tunggu dalam 2 weeks. Insya Allah janin turun sendiri. Masa I miscarriage tu, I banyak berjalan and tk rasa sakit sangat. By the time dia nak keluar tu sakit sekejap je. Mula2 keluar placenta dia mcm telur ikan, then keluar janin dlm kantung.

Boleh jd keguguran. Kalau pegi klinik cpt maybe ubat kuat rahim dapat membantu and boleh bedrest. Kalau mmg dah gugur awal2 kandungan slalu dr suruh tgu dia keluar habis sendiri je.