Keguguran untuk pertama kali macam mana ye untuk berpantang?

Saya ingin bertanya kerana saya pertama kali mengalami keguguran untuk bayi pertama saya tetapi sampai 3bulan saja bertahan...apakah yang menyebabkan keguguran ye.#ingintahu #keguguran3bulan

Keguguran untuk pertama kali macam mana ye untuk berpantang?
4 Balas

Saya dua kali keguguran, dua kali baby tak jadi, yg ada kantung sahaja. Tapi mak saya jaga saya mcm org pantang bersalin, saya pantang makan sebulan, pantang bersama sebulan. Beurut 3 kali sepanjang pantang. Kalau sis tak pantang, just jaga makan pun dah cukup. Insyallah cepat lekat. Saya tahun lepas bulan 4 saya gugur, bulan 6 lekat balik, bulan 7 saya second gugur balik. Dua2 keguguran saya bawah 12 minggu, so doc kata mybe dari keabnormal kromosom ke ap. Tapi bulan 10 saya tak period, rupanya lekat balik. Alhamdullilah kali ni sihat2 sekarang dah 6 bulan.Tapi lepas second gugur saya bnyak lebih ke berzumba, bnyak aktif semua la, makan makan saya banyak pntang jugak, lagipun berat badan saya ketegori obese jugak. Acid folic jgn tinggal sis🥰. Insyallah semoga lepas ni rezeki sis lagi

Saye pernah keguguran jugak sebelum ni masa tu baby saya 10week saya pantang 2 minggu je tapi dalam masa 2minggu tu kena betul ii jaga makan (makan makanan org berpantang) air sejuk lngsung tk sentuh sebulan alhamdulillah bulan seterusnya dh period mcm biasa sepatut nya kena gap pregnant 3 bulan bagi rahim okay cantik balik tapi terlajak pulak awal sebulan sangkut pregnant dh 7week sye doakan supaya sis diberi cahaya mata juga pada masa akan dtg aminn🥰

biasa nya keguguran terjadi sebab ada keabnormalan dekat chromosome baby yg boleh menyebabkan kecacatan kepada baby yg lahir. ada jugak sebab yg lain, tp utk awal2 pregnancy, mmg masalah genetic lah. sy dh 2x keguguran, alhamdulillah dh ada 2 anak perempuan n tgh hamil due bulan 6 nanti. pantang 2 mggu atleast tau, take care😊

1y ago

😅 takpe.best jugak main surprise² camni yerk. 😆

Kdg keguguran terjadi sbb baby tu mmg ada kekurangan bkn sbb aktif ke apa. Kalau xsalah pantang mcm biasa maybe 2 minggu? Sy xpasti

1y ago

Ya....doktor pun cakap macam tu juga tapi tu la...sedih juga sbb baru kehilangan..😔