bersalin

Hai ibu2 saya dah 39minggu ni . Dah dua hari ni sakit2 kat bawah perut . Rasa mcm sakit senggugut . Hari ni dia sakit makin kuat. Tu ke rasa sakit contraction? Smlm susah tido sbb sakit .. mengiring kiri kanan pon sma je tak tenang nk tido. Tapi tanda2 air ketuban n lendir tu blum ada lagi lah . Perlu ke saya g hospital harini? Atau mgkin ibu2 ada pngalaman mcm sy ni.. sakit macam ni tp tiba2 dah 2 3cm?

8 Balas

Ya sis. Tu sakit contraction. Mungkin sekarang sis tengah alami braxton hick contraction. Selalu nya, ibu2 mengandung alami braxton hick contraction ni masa 2nd dan 3rd trimester. Kalau sis nak tahu beza contraction bersalin dengan braxton hick contraction, contraction bersalin tu makin kerap, makin bertambah, sakit dan ada kekerapan yang tetap. Contoh contraction setiap 10 minit atau setiap 5 minit. Kalau macam pengalaman bersalin saya baru2 ni, saya ada alami braxton hick contraction tapi tak kerap. Braxton hick tu rasa sakit, tapi lepas tu okay. Tapi saya start alami contraction nak bersalin lepas air ketuban saya pecah. Sakit dia tak boleh nak cakap. Sakit sangat dan makin kerap. Air ketuban tu jernih tapi warna dia macam chrysanthemum tea. Tak terlalu jernih macam air masak, tapi tak terlalu pekat macam teh biasa. Tapi pengalaman setiap orang berbeza. Macam kakak saya, dia keluar tanda darah dulu. Bukan pecah air ketuban. Kalau sis nak rasa tenang hati dan kurang pasti dengan tanda2 bersalin, better sis pergi hospital untuk check. Sebab sis pun dah 39 weeks. Macam saya dan kakak saya sebelum ni, kami bersalin pada 37 weeks. Tapi masa kita pergi hospital tu, nurse akan tanya kita dah minggu ke berapa sekarang. Kenapa kita datang hospital. Macam kes sis, bagitau ke saya rasa contraction yang kerap. Lepas tu diorang akan proceed check bukaan.

Hai kawan2 saya dah bersalin awal pagi 5am pada 16/1/2020 . Time ni hari kul 10pm saya g hospital trus ke PAC check laluan baru 1cm je . Doc suh blik umh .. pastu smpai umh terus contraction kuat n selang seli 5 minit to 3 minit .. xdapat tido n saya n husband decided to g hospital balik pada jam 3lbih pagi .. smpai sana terus seluk dah 3cm .. n trus emergency caeser sbb jantung bby lemah tkut dia lemas lagi pon dia dah 2.93kg . Trus p dewan bersalin dini hari .. siap dalam jam 5am . Sekejap je . Tp pglaman i first brsalin ni mmg ngeri .. dah la kene seluk time 1cm sakitttt oooooo . Dua kli plk tu . Pastu time 3cm tu g hospital blik kne seluk bnyk kali .. 3 different doc seluk lama plk tu . Pe ah kn air ketuban pastu masuk bnda yang pjg tu dlm .. dah la tgh lyn contraction . Perrghhhh azab dia wehhhhhhhhhhh . Pastu masuk tiub kencing . Kencing je tapi lps kencing skit sgt sbb skli contraction smpai nngi2 kat katil time kne tolak p dewan bersalin . Husband dah seriau sb time kat umh menahan contraction tu saya mcm org gila mnjerit jerit .. sakitttt dia tuhan saja tahu .. lpa dgr ank keluar .. hppy sgt2 dah . Tak sangka dah jd ibu .. dah lalui pgalaman contraction y mmg amt2 sakit

4y ago

Comell. Tahniah sis ☺

Monitor timing sis .. kalau makin kerap sakit tu da tanda2 nak bersalin tu .. pergi je hospital dlu at least sis tahu ape yg jadi ..

pergi hspital,kawan saya pun mcm tu juga,dah smpai hspital dah bukak 3cm,masuk wad bru kluar lendir dngn darah

Doc n nurse x inform awal2 kah tanda2 bersalin? Apa nak buat kalau tanda bersalin tu ada?!

memang tu skit nk brsalin sis,sy sakit mcm tu p hsptal dh 4cm trus msuk lbroom

Saya..menahan sakit je..bila cel bukaan 3cm terus Dr suruh admit ward

Cpat2 pgi hspital sis. Sis dh 39w & dh nak bsalin dh.