Risiko hamil selepas 2 bulan keguguran

Hai ibu².. Saya baru keguguran 2 bulan lepas.. Sekarang saya dh lewat period 4 hari.. Semalam saya buat UPT dan naik jelas double line.. Saya ada sejarah keguguran 2 kali dalam masa setahun.. Bulan 3 & bulan 11 tahun lepas.. Saya nk bertanya pendapat ibu² yg pernah alami situasi mcm saya.. Kandungan saya yg kali ini risiko tinggi tak? Boleh jadi keguguran lagi tak? Sebelum saya dpt tahu pregnant, saya ada pergi check up gigi & buat X-ray.. Merbahaya tak utk kandungan saya? Sekarang saya risau sgt.. Minta pendapat.. Terima kasih..

Risiko hamil selepas 2 bulan keguguran
13 Balas

saya pon pernah gugur thun lps pada 29hb 9 sya xde kena cuci sbb dia jatuh seketul ..allah bgi sya merasa mnjadi seorang ibu selama 9 minggu 4 hri..skrg allahamdulilh sya lekat dh 8 minggu.minggu lps dh prgi kk buka buku pink..doktor ada ckp dengan saya bnyk rehat,jgn stress2 & kadungan masih baru klau boleh elakkn bersama suami dulu.minggu dpn sya kena prgi kk minum air gula sbb ayah sya ada kencing manis doktor takut ada keturunan.minta ibu2 diluar sana doakkn kandungan sya untuk kali 2 ni..

sama mcm sy. keguguran bulan 11. now lekat lagi. hmpir 9 minggu. nurse kk kata setiap kali pregnant pun risiko, tak semestinya prnah ggur, kali ni akan gugur. cuma byk kan rehat sis. jgn stress2. pergi kk buka buku dan cek ye. mcm sy, kandungan risiko sbb hb rendah. gugur haritu tumpah darah byk. skrng tgh jaga mkn dan ambil ubat tambah darah utk naikkan hb. moga semua baik2 utk puan.

sya pn pnah keguguran baby first dulu..dan yg ke2 msa kndungan 8 mggu sya pendarahn trus cepat2 pergi hospital krjaan jumpa pakar..scan semua alhamdulillah baby sihat dan aktif..tp doktr xbg pn ubat kuatkan rahim sbb tgok baby aktif cma dia nasihat rehat ja jgn buat keja apa2 lgsung..smpai sekrg wlpn dh 15mggu sya xberani nak buat keja rmh😅..

saya pernah gugur bulan 9 2020 masa kandungan 11weeks. alhamdulillah lps sebulan lekat balik . skrg daa 15weeks . nnti kol kk buat app bukak buku. saya bukak buku masa 6weeks. kandungan kalini memang nurse dan doc monitor betul2 . semoga dipermudahkan urusan awak sis. rest banyak2 . jgn buat keje berat 🥰

Saya dua kali keguguran, first kena cuci, second keluar sendiri.. Dua² pregnancy jadi masa kandungan masuk 2 bulan.. Tu yg third pregnancy ni mmg agk risau.. Cuba utk tak fikir yg negatif & limitkan aktiviti fizikal.. Minta doa juga utk kandungan saya kali ni dipermudahkan..

Tak silap saya kalau pernah gugur, tahu je pregnant semula cepat2 ke klinik atau hospital utk dapatkan ubat kuatkan rahim. Sejarah keguguran tu doktor & nurse akan monitor rapat2 utk kandungan kalini. Semoga semuanya dipermudahkan utk sis ❤️

sy pon gugur 2 bulan lps..dan sekarang dah lekat balik..takut jgak berulang..dgn kuar drh lagi..risau nye hurnm..semalam pegi klinik dr scan nmpk kantung..dr sruh bykkan rehat..jage makan..jgn stress..kne jaga betul2..sbb kita ade risiko gugur lagi

3y ago

Dh berapa minggu sis? Scan dkt klinik swasta atau kerajaan? Tempat saya kena buat appointment buka buku dulu baru dorang scan.. Sekarang saya cuba nk bed rest ja kat rumah.. Stop dulu kerja² lain sbb risau berulang..

pg swasta mntak cucuk kuatkan rahim atau mkan ubt.. in sha Allah betahan, sy pun dh gugur sekali, ni bakal gugur kali ke-2 sbb baby xde heartbeat.. skrg tgh tggu msa baby nk kuar tp xrasa apa pun lg😌

3y ago

Nt saya akn cuba tanya klinik.. Terima kasih sis.. 😊

Saya penah gugur , selepas 4minggu saya hamil semula , alhamdullilah sekrg dah masuk 8blan . selama sebulan saya amik enjection kuat kan rahim . moga permudah kan urusan awk . doa banyak2

3y ago

Puan ambil injection kuatkan rahim di klinik swasta atau kerajaan? Kena dapat nasihat Dr KK dulu tak utk ambil injection tu?

sy pnh ggur taon lpas bln 3,alhamdulillah lekat pada july skrg 28w...gi la berrurut takut rahim jatuh n sbb tlmpau aktif..tu sje ubatye