Berat naik

Hai ibu2.. nk tny.. sy skrg 36w.. berat kerap naik.. bole sy tau kalau kerap sgt naik ape akan jd.. sy first mom.. jd xtw sgt.. akan effect pd baby ke? Berat baby sy skrg 2.347 #firstbaby #seriusnanya

8 Balas

dr n nurses tkut kita dpt pre-eclampsia .. kalau naik mendadak bahaya sgt.. tkut bp tggi bahaya pada ibu n bayi boleh lahir premature.. jadinya kita kena kawal pemakanan n exercise skit2 tau sis, msa awal2 dlu nurse ad trangkan kan brapa kena naik dlm smggu.. mcm saya 200gm je smggu so dua minggu until next checkup boleh naik 400gm sahaja. sebab saya dh overweight mcm tuu..

sy pun misi ckp Naik byk.sblm pregnant 46kg.dh pregnant 48kg.pstu skrg 39w 60.1kg😅td checkup jmpe doc,doc suruh cek bp 2kli smggu smpai 41w klau Blum brslin lg kne admit ward induce ubat..emm doakan sy brslin sbelum due sy ya.aamiin..smoga urusan awak brslin pun dimudahkan.aamiin

berat saya naik dkt hujung2 ni. hee. dr 36w haritu. naik sekilo2. doctor xde cakap pape pon. doctor kata berat masih okay. last checkup masa 38w5d berat 70kg. masa buka buku pink 54kg ja😂😅. berat baby masa scan 39w1d dlm range 3.3kg mcm tu

sma lh .. sya bru2 g klnik berat naik dri 53kg ke 56kg..hahaha..smpai kn dlm smnggu nk 2 kli cek tknan drah..tah lh dkat2 nk bersalin ni rsa kuat mkn plk .. huhu..ap pun smga dprmudahkn lh persalinan kita smua nti..Aminnn ..

sya 36week baby berat 2.7kg 😅 hari tu lgi berat naik mndadak.. dulu buka buku berat 44kg je.. skrng 62kg suda 😌😌 takda jugk apa2 mslah.. tpi mcm2 lh kna check utk pastikan smua ok 😁

Ikut BMI awak. Dlm buku pink ada penerangan pasal ni. Berat awak tak boleh lebih sekian2 tu brgantung pd BMI awak.

kalau misi kat kd sy ni dh bg tahu klu berat naik bnyk takut dapat darah tinggi mengejut...bahayakan ibu n baby..

1y ago

Betul.. preeklamsia nama dia. Darah tinggi ketika hujung kehamilan.. Biasa nurse akan tengok 3 benda.. kencing kotor , berat naik lebih 0.5kg seminggu dan edema.

Saya time bukak buku 64kg, sekarang 36weeks berat 72kg. Baby berat 2.96kg sekarang😆