anak mengigau

Hai ibu2. Harini sy agak stress. Anak saya 2 tahun 3bulan. Hari2 akan selalu bngun malam menangis. Sy rasa xpernah sekali pun lepas sy bersalinkan die, die xbngun malam. Hari2 akan bangun malam nangis dan mengigau. Org kata kurangkan main. Anak sy mmg jenis xterlalu lasak. Mcm mana yea?

1 Balas

fasa 2thn tu fasa ank akn tantrum . mengingau mlm secara tibe2 . ngingau lak jenis xboleh d pujuk . jgn risau sis . ank sy pn skrg 2thn 2bln . kerap mengingau nangis tibe2 bnyk kali dn ari2 . fasa umo tu ank bkn shje pnt krn main tpi ont brfikir sbb mse tu otak dy tgh bnyk kmpul maklumat . blajar . sbb tu sering mengingau tibe2 . biase sy selawt 3kali dn al fatihah tiup kt ubun2 ank tu sleps dy da lps fasa ngingau tu . mmg mengingau juga tpi xtahap serius la smpai brjln mlm ke ap kn .

4y ago

yg itu brgntg pd perkembgn ank2 sis . ad yg 2thn 5bln dh ok . ad juga smpai umo 3thn lps 3thn bru la brkurg sikit ngingau ari2 tu . yg tantrum tu plak brgntg pd kita la mak2 dy yg kawal . yg pndai main emosi dgn ank2. sy jenis mak xpndai kawal emosi sgt . kdg mrh2 juga ank tu . tpi lps mrh sy plok pjuk lpa tu pesan jgn buat lg mak mrh . dgr ckp mak baik2 bru mak xmrh . sy pesan mcm tu la dgn ank sy lg lg ank prtama sy . bila jdi mak ni mmg kne bnyk2 saba . lg pn ank boy sy yg prtama tu mmg jenis sensetif skit bila sy mrh je dy . trus dy nangis. uhuhu .