Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Sylvia Lim, Doktor Gigi & Pakar Laktasi

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini, anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Laktasi atau Kesihatan Gigi Anak dan Bayi kepada salah seorang Ahli Pakar kami. Dr. Sylvia Lim merupakan Doktor Gigi dan Perunding Laktasi yang akan aktif berinteraksi dengan anda di aplikasi. Tujukan soalan anda kepada Ahli Pakar kami di ruangan komen di bawah. Pakar kami akan menjawab semua soalan anda pada hari Rabu 15 April 2020, pada jam 8 sehingga 9 malam. Pastikan soalan hanya berkaitan dengan Laktasi & Kesihatan Gigi Anak & Bayi . Soalan yang tidak berkenaan akan dibuang dan pertanyaan selepas waktu yang ditetapkan berkemungkinan besar tidak akan dijawab.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Sylvia Lim, Doktor Gigi & Pakar Laktasi
56 Balas

Hi Dr, Kalau gigi anak cantik tiada Yang rosak, kemungkinan elok ke macam tu? Ke memang akan sampai satu masa akan rosak sendiri walaupun dah jaga sebaiknnya.. Dalam umur berapa gigi anak akan menjadi kekal?

Hai dokter...saya ada satu soalan ingin diajukan..anak saya sekarang berusia nak masuk 1 tahun 2 bulan perempuan masih belum tumbuh gigi adakah iya nya normal?atau sebaliknya..terima kasih dokter🥰

4y ago

Terima kasih dokter atas penerangan..

Hi Dr, nak tanya normal tak anak saya kenyang menerusi direct feed tetapi bila pam susu sikit? Dah dua bulan lebih masih Tak dapat buat stok susu.. Lepas anak minum bila pam susu hanya sedikit

4y ago

Terima Kasih Dr

Hai doktor.. Normal ke kalau dalam pregnancy gigi sakit? Sakit Gigi dia sampai kepala pon berdenyut.. Kalau kumur air garam boleh ke? Atau makan ubat tahan sakit? Apa yang saya perlu lakukan?

4y ago

Terima kasih doktor

Morning Doctor.. Sy mengandung 16week.. Sy ada dgr org ckp kalo ada gigi rosak cepat2 pi cabut sblm kandungan besaq.. Boleh ke cabut gigi dlm usia kandungan sy.. ubat bius tu xeffect pd kandungan ke

4y ago

Masa yang sesuai untuk rawatan gigi bila mengandung adalah 16week to 28weeks. Sebab selepas 16weeks, baby sudah cukup stabil. Ubat bius tidak mengancam kesihatan bayi.

Hai doc skrg ank sulung sy berusia 2y3m gifi dh tumbuh hmoir keseluruhan. Sy selalu gosok gigi dia dan buat mse ni xde sbrg mslh gigi. Perlu ke sy bwk berjumpa doc gigi dan ambil salutan floride?

4y ago

Yes, Fluoride varnish setiap 6bulan adalah pencegahan karies yang bagusb

Bayi baru berumur 1bulan 5 hari. Mcm mana nak pastikan bayi ni dia btul2 proses laktasi tu? Sbb bila dia dh menyusu, nnt 15 minit dia nangis nak menyusu lg. Kdng2 smpi dia muak susu.

4y ago

First we need to know kenapa baby fussy? Adakah posisi feeding betul? Adakah baby ada tongue tie? Adakah baby underwent growth spurt? Kalau berat badan baby ada meningkat atau ada wet diaper 5 to 6 times a day. Ini indicate baby cukup minum. Untuk feeding dengan lebih baik. Kita kena pastikan badan baby align dengan badan ibu, shoulders dan back well support, baby open mouth wide, asymmetrical latch and take in enough areola, chin on the breast. You can also schedule an appointment with lactation consultant for a home visit to check on the position. 👍

hai doctor..macam mana cara nak mengajar anak mengosok gigi?anak sy sekarang berumur 2tahun..tak nak langsung gosok gigi..tapi giginya baru tumbuh atas 4 dan bawah 2..

4y ago

Kita boleh start berus gigi dengan kain lembab dulu, stiap kali selepas anak makan. Slowly kita tukar kepada berus gigi dan ubat gigi. Berus gigi setiap bagi selepas bangun dan sebelum tidur, jadikan berus gigi satu tabiat yang baik. Ibu bapa juga boleh brush together dengan anak, supaya tunjuk cara yang betul.

Hai Dr. Saya Nak kandungan saya 7 bulan lebih, bole saya mencabut Gigi saya DR. Saya tak selesa makn sbb Gigi saya berlubang, harap Dr.. Beri pencerahan nya. Tq

4y ago

Hi Piaa. Kalau gigi sakit berlubang, kita cadangkan Piaa jumpa dr gigi dulu. Semua klinik gigi masih buka dalam masa PKP. Kalau gigi masih boleh ditampal, dr gigi akan cuba selamatkan. Kalau sudah kerosakan akar gigi, rawatan akar boleh dijalankan supaya gigi tidak sakit dan boleh pakai lagi. Kalau gigi sudah rosak teruk, doctor akan cabut supaya Piaa tidak sakit dan mengelakkan infeksi. Harap saya sudah menjawab soalan anda. Terima kasih

Hi doc, baby sy yg kedua berusia 11hari dan dia sering muntah kan kembali susu bdn sy walaupun sy dh cuba utk dokong dia selepas bg susu. Sy risau sgt

4y ago

Try to burp baby several times while feeding. If we burp baby only when baby is full, the chances that baby vomit milk when passing air is higher.