Preganancy book

Hai ibu, saya hamil weeks ke 9 .. Tapi belum buat buku lagi, agak agak nurse marah tak kalau saya buat buku lewat?

33 Balas

Doktor pakar o&g tmpt sy kerja dlu, ckp kalo nak bkk buku bia 12minggu keatas.. Sbb dlm mse 12minggu ni kebarangkalian nak gugur tu mudah.. Lepas 12minggu rahim kuat sikit.. Kalo scan pon da nmpk baby.. Ape2 pon terpulang kat individu la.. Sy pon x bkk buku lg.. Sy tunggu 12minggu😎

4y ago

👍👍👍👍

Buka buku merah kena buka below than 12 weeks sebab diorang nak tengok perkembangan from awal pregnancy. But kalau macam baru sangat like 4 weeks ke bawah tu boleh lah nak tunggu lagi 2 3 weeks ke sebab kalau scan pun baru nampak kantung. 12weeks ke atas, kena bebel dengan nurse kang.

biase lepas 12 minggu bru dorg bebel... tp saya biase buat lambat... sbb first trimester ni nk berlama² kat KK mmg malas... lagi sakit mata tgok husband² yg teman isteri ke KK tu duduk, biarkan ibu² ngndung n ade ank berdiri...

Sy buat buku masa 11 minggu. Rasanya kkia ada ckp buat sebelum atau pd minggu ke 12, kalau tak dikira late booking

8-12w sesuai bukak buku merah. Sy buka masa 10w. Kalau nurse marah tanya bila yg sesuai buka buku merah?😊

Sy buat minggu ke 10.. Ok je.. Nurse klinik desa sngt baik & ramah.. Siap whatsapp² utk tanya apa².. Hihi

Dieorang akan tanya kalau lebih dari 13minggu . Tapi based location jugak , ada klinik yang bising 😂

Call je klinik terus. Blh set appointment & nurse akan info nak bawak ape untuk syarat bukak buku

Tak marah kut janji jgn lewat sgt . Sy buat buku 9weeks . Ada yg kata jgn lebih 12weeks entahla

Ta laa. Jnji ta dak risiko ap2 la. Cm sy jarak dekat sgt. Misi suruh buka buku awal.