Berpantang umh mrtua

Hai gais sory klau out of topic tp nk tny psal brpantang ni . Korg rasa nnty stress tak klau brpantang umh mertua tp katil dkt ruang tamu . ad bilik tp dye ckap nnty senang klau dduk luar . sy risau tkde privacy la nty . tmbah2 lg kawan2 dye suka dtg umh . agak2 stress tak nnty ? huhu sy ad bgtau suami nk pntang dlm bilik tp dye snyap je .

35 Balas

Dulu sy pun ada pengalaman berpantang umah mak sendiri. Tapi adik beradik lelaki ramai. Kwn2 dia pon suka datang umah. Dan sy pun berpantang dengan baby tidur bentang toto kat ruang tamu, sebab bilik umah mak ada 2 je.. Memang tak selesa sebab nak tidur pun kena pakai tudung. Takut kawan2 adik bradik masuk umah time kita tengah lena. Aurat dalam rumah mak sendiri pun kena jaga. Tak sampai sebulan sy berpantang rumah mak sendiri, sy bagitau suami sy tak tahan orang keluar masuk umah,, kadang2 pukul 2 3 pagi adik lelaki baru balik entah dari mana2. Sy waktu tu risau kan baby takut ada benda ganggu sebab adik klua masuk umah tengah2 malam macam tu. Lastly tak sampai sebulan kat umah mak..sy balik umah sendiri, berpantang umah sendiri. Suami sy uruskan sy sendiri,,memang mencabar sangat sebab berpantang anak pertama. Kami masing2 tak ada pengalaman. Cuma banyak bertanya je. Apa yg perlu dan tak perlu masa berpantang sendiri. So untuk sis, lebih baik berpantang dalam bilik kalau taknak emosi terganggu masa berpantang.

Saya pernah berpantang gugur d umah mertua. Itupun sebab dipaksa oleh mak mertua. Suami no choice. Nak ckp x nak, takut. Suami x dpt temankan😣. Dia kene kerja. Saya yg stress. Yelah time tu saya down sangat sbb anak gugur. Tp saya kena berlakon depan semua org. Senyum2 & cerita yg happy ngan dorang semua. Tp sbnrnya byk saya fikir. Payah kena jaga aurat, jaga hati org lg & sakit2 bdn lg. Nak minta bawa g urut asyik bertangguh je. Stress bila kena tido kat ruang tamu. Semua org perhati kita. Pastu suka bergaduh anak beranak 😣😣😣

5y ago

Sbb suami saya pun taw perangai dorang mcm tu. Bangga bila org lain tgk dorang dok bergaduh gaduh 😂. Lagi satu baring kat ruang tamu x selesa sangat2. Yela dok rumah org jd segan. Ipar duai lelaki pun dok berkumpul. Mak mertua saya pula jenis suka up status kat fb. Bila blk je umah sendiri hbs psl saya dia up. Aduhai.. Cukup2 la berubahlah 😣😣😣

Berpantang dimana2 tak kesah tapi kena ikut keselesaan kita..saya pun pantang dekat mertua alhamdulillah makan mandi semua di jaga, tapi saya pantang dlm bilik sbb nak jaga privacy dan senang saya nak tido berehat sbb kita akan penat sgt masa tu, emosi sgt terganggu walaupun benda kecil..better ikut keselesaan kita..emosi jugak kena jaga takut kita makan hati nanti..sbb berpantang bukan je kena jaga makan dan badan tapi emosi dalaman jugak..huhu saya sikit lagi nak meroyan sbb suka pendam..

sye berpantang umah mertua... ade bilik siap2. ehhh jgn la berpantang jt ruang tamu.. nati nk menyusu anak bagai camne... bab aurat 1 g, memanjang nk pakai tudung stress ooo... nati setel menyusu awak lepak2 laa kat ruang tamu, tgok tv ke ape ke.. xde laa terperap je. 1 g bgus berpntg umah famly atau mertua... ade org tgok2kan anak.. leh bertukar pendapat, ade yg tlong jaga n masakkan... law mandi leh lama skit, hehehhe

Duduk rumah sendiri lg bagus. Kalau ada duit lebih boleh upah bidan utk jaga kita sementara tunggu suami balik keje. Masak, makan & pakaian bidan boleh tolong buat. Tp kalau tak nak upah bidan, pantang sendiri pon boleh. Make sure b4 husband pegi keje dia siapkan sume mkn, pakai kita. Baju da siap basuh sidai siap2. Duduk dekat ruang tamu takde privacy. Kita nak rehat. Dengan masalah aurat lg.

Paksa husband untuk awak berpantang dalam bilik! JANGAN PANTANG TEMPAT TERBUKA! Gaduh pon gaduhlah, daripada nanti stress. Wanita berpantang ni sgt fragile tau. Take care yourself and baby first. Jangan pkr perasaan org lain. Atau kuatkan semangat awak ckp dgn mil yg awak tak selesa nak tukar baju berurut semua nanti. Atau minta suami cakapkan. Desak je suami. For your good.

5y ago

Lelaki senyap ada 2 makna, samada setuju atau tidak adoii HAHA just try je pujuk ya ♥️

Terbaik bpantang dlm bilik..ada masa menyusukan anak,ada kala nak bertungku pasti terselak sana sini..nak betulkan pad dll..paling dasyat kalau tak cukup tidur mlm jaga baby meragam..lebih lagi jika ada yg on tv bunyi bising ganggu baby .. setiap pergerakan kita terhad dan diperhatikan.. finally mummy yg sakit stress..macam mana nak jaga baby dgn sempurna...

Walaupun post ni da lama tp sy lbih selesa pantang blik sdri,,dn my mom yg jaga,,bkn jaga sy tau tp jaga ank2 sy yg lain😂yg jaga sy husband sy lah,dia yg masak,,dn husband bawa jumpa bidan urut semua tu,,sbb mertua jauh dn husband pun tau sy xmau jauh2 dri dia dn dia pun sama 🤣🤣dua2 ank bongsu so fhm2 la perangai ank bongsu ni hahahaha,,

Kalo nk mnyusu bby mesti trselak baju kn.. Kalo bpantang pula biasa kna pkai kain sarung, risau trselak kain msa baring n trtidur.. Kna tegaskn kat suami.. Ckp kat suami kalo aurat trdedah nanti dia yg tnggung dosa biar dia brpikir skit, kdg llaki ni x trpikir bnda kcil2 gini.. Bg dia xda mslah sbb bkn dia yg kna buat gitu.. 😂😂

Cubalah berbincang lg sekali dgn fil & suami. Tegaskn pada mereka keselesaan & privacy sis masa tu. Bkn boleh suka2 nk suruh sis baring mana2 masa pantang. Lg2 bkn di rumah sendiri. Cuba slow talk lg ye sis. Klau boleh xnak laa stress2 masa pantang. Kan masa tu untuk rehat & bonding dgn bby 🤗