Bende dah lama pendam

Salam semua ibu2 bende nie dah lama sy pendam nk nangis pon sy selalu tahan sbb sy pikir kandungan sy.. Boleh tk sy sekadar nk luah kt sini ye sbb sy tknk luah kt kawan2 dorg pon keje penat tknk gangu.. Cerita dye mcm ni sy ade Mak sedare mase sy baru 2 bulan preg sy alahan teruk lah tk boleh masuk dapur bau ape2 lembik muntah jd waktu tempoh tu sy memang tk masuk dapur Kemas rumah n basuh pinggan kebetulan waktu tu Mk sedare tumpang tido rumah sy dye sllu lah tgk suami sy pagi lepas solat subuh masak kemas rumah buat air susu untuk sy sbb suami tk masuk operasi Jage sy n then tah mcm mne Mk sdre ade ckp " aq nak menantu mcm ko" nk dijadikan cerita bile Mk sdre balik umh dye kn dye sllu Col suami sy.. Dye ambik no kt kedai sy dye tk Col Mk sy tnye kabar sedangkan adk beradik dye.. Lps tu Start dri tu dye sllu Col hasut suami sy ckp sy mls masak mls layan suami mcm2 buruk kn sy.. Suami lod speaker fon lah sy tk singke sbb dpn sy baik.. Then dye mntk suami hntr brg umh dye sy ade ikot teman suami suruh tp mase tu sy mmng tk lrt sy tido lh kt ruang tamu tk tahan bau masakan.. Tp bile sy bangun sy tgk anak pmpuan dye dduk sebelah kerusi suami dgn baju tido y nipis dan tak pakai br* .. Korang rasa? Suami sllu suruh sy teman dy sbb takot gn sppu sy suami ckp sppu sy tu selalu pegang2 .. Sy penah nmpk dye pegang suami sy gurau2 .. Lps tu sppu sy sllu wsp sy burukn suami sy.. Time Mk dye plk Col suami burukn sy.. Lps tu dye ckp " hati2 dgn bini gn mertua ko " Satu hari ttibe dye naik bas suruh suami ambik kt tminal nk dtg umh sy.. Then dye ckp nk pinjam bilik sy sbb kt ruang tamu tk de line fon sy Iyer la sbb tk lrt nk layan org Sgt alahan teruk.. Then sy masuk bilik terkejut la sbb tgk dye tido atas katil sy tanpa seurat benang.. Kate cari line.. Tp tempoh tu suami tk de suami tknk balik umh dye tkot gn sppu sy sentuh2 dye jenis gedik2 sikit.. Dri tempoh sy preg 2 bulan sampai dah nk dekat beranak ni Still kacau lg smlm Col lg ckp kt suami " kalau nk duit bgthu dye bg tp jgn bgthu isteri dgn mertua.. Sy tk paham btol org dah nk beranak pon sibuk mcm nk runtuhkn masjid.. Sy dah tknk wsp2 dorg.. Nk suruh suami tuka no fon tp susah sbb no untuk bisnes dye g ambik kt kedai sy.. Suami sy tk hensem pon cuma dye rajin masuk dapur tu pon nk kacau.dye ade bgthu t sy pantang sppu sy nk dtg Jage konon nk Jage sy ke nk mengatal duk umh sy pon tk penah pakai br* ..Maaf lah sy luah kt sini sbb sy tknk pendam stres kt bby.. #firstmom #firstbaby

10 Balas

Allahu. Berat gila masalah awak ni. First saya rasa awak kena tetapkan batasan dengan mak sedara dan sepupu awak. Walaupun niat awak dan suami nak membantu, saya rasa baik awak jauhkan jarak daripada mereka sejauh yang boleh. Suruh je suami block nombor diorang daripada phone. Tak payah tukar nombor pun. Block je. Block semua benda. Lepas tu social media pun, awak dan suami kena set private. Block sepupu kalau dia follow. Lepas tu awak kena inform mak. Bagitau dia mak sedara awak buat hal macam ni sekali. Kalau dia tak percaya, tunjuk bukti yang ada. Tunjuk mesej dia, tunjuk dia call. Awak pesan dekat suami, jangan layan mereka dah. Lepas ni pun, awak tak payah dah pergi rumah dia. Tak payah ajak dia datang rumah. Ni hak awak ya untuk menolak. Awak kena tegas. Tak boleh cakap berlapik dah macam ni. Ada ke datang rumah orang tapi tak pakai baju, nak goda suami orang. Awak takyah bersabar dah. Kalau saya, saya dah sound setepek. Takde cakap baik dah

1y ago

fmly sy tau sbb mase Mk sdre Col suami sllu lod spker.. Mk nk mengamok ape lg adk beradik sy y lain lg la.. tp Mk jenis dye tk suka putus silaturahim jenis hati lembut..

wsalam..maaf puan sy nk tnya..mak husben dh xde lg ke ek?? sbb mak sedara dia asyk dtg umh je😅✌🏻maaf jika soalan sy ni menyinggung perasaan puan .. apa kata jika puan msih ada mak ...puan try bincng dgn mak puan..dan ajak mak teman puan dkt rumah puan tu .jd puan ada alasan utk elak dr maksedara puan dtg tuk jg puan... ttg no phne tu...cer try blok je no hp nya tanpa tukar no... jd xprlu beli number .blh ignore..mcm kazen dia tu..hurm..dgn peel maksedara mcmtu...sush tu..memcm blh jd..silap2 hribulan kita admit hsptl husben tggl dkt umh kang lain jdnye..better puan buat pencegahan awl ..bincng dgn fmly yg blh dpercayai..supaya xmnyesal kmudian hari ats apa yg bakal trjd... tkut nnti jd lain...Allahu...mg Allah sntiasa lindungi puan skluarga dan dpmudahkan segala nya..Allahuma aamiin Ya Mujib

1y ago

puan skrng dh brp bulan ea pregnant. pape jg kandungan baik2 k .ni ms pregnant org tua2 kata bdn wangi bnda kita xnmpk pun suka .nnti beli minyak kasturi kijang calit mcm sy share video dr ustaz ni hrp dpt mmbntu puan dan kluarga.. https://vt.tiktok.com/ZS8jNNy9U/ https://vt.tiktok.com/ZS8jNJAJJ/

macam ni sis baik sis block je nombo mak sedare sis dgn sepupu sis.. jgn bagi sesape tumpang tido kat rumah sis.. tolong jgn.. baik kalau dia dtg ke.. sis bawak suami kluar jela.. jangan dilayan sis.. kalau saya kat tempat memng dorang kena sound.. mungkin sis ni jenis tak brani nk bunyi sngt.. cerita la smua tu kat mak sis.. mak sedare dgn spupu perangai mcm tu.. sy pulak sakit ati.. kalau sy la kan.. sy amik phone suami tu sy maki la dorang kat ws🤣🤣.. tak kira sape.. tu suami sis kan.. jgn takut.. lgi satu hati² jugak sis.. sis tengah pregnNt ni.. kalau dibagi makanan ape ke jgn terus mkn.. org sekarang tak boleh percaya sangt sis.. hmm smoga rumah tgga sis sentiasa dalam lindungan allah.. kalau sy dpt spupu mcm tu tak kira pregnant ke ape.. sy dh halau kluar dh😅😅 hmm

1y ago

aah.. Mk n fmly tau Mk berapi jgk mrh tp tkmo la gaduh besar2..dye sllu Col suami suruh dtg rumah.. br* tk pakai sokmo dye ingt dye jantan ke tk de bukit.. lg 1 dulu mase lama dah sy blom kawen sy pnh tgk dye bomoh seorang laki ni mlm2 mase tu rumah sy dekat la.. tp dye silap y dye buat tu ustaz.. jd kene balik kt dye jd meracau.. sy tkot dye ulang lg bende tu

Ni msaalah berat sis knp sis biakan aje slama sis pregnant ni sy pn x faham juga. Mgkin sis jnis berlembut atau mmg sis stress sngt smpi x boleh fkir waras. Sbb klu waras lma dh jd gaduh besar. Duduk rumah org dlm bilik tanpa seurat benang astaghafirullah mengucap sy. Klu sy mgkin sy dh rakam amik gmbr sesiap lps tu heret keluar rumah campak skali beg2 baju dia. Sy x lembut mcm sis. Slama pregnant ni xkn husband sis hanya "lari" dr perkara ni. Nk taw juga apa tindakan dia. Isteri pregnant n pressure xkn x wat pape. Pape pn sy harap sis klu rs x mampu sis cari org yg boleh tlg sis yg sis yakin akan support tindakan sis lindungi sis. Kesian kat baby jugak mak dia asik stress jer. Semoga sis cpt2 cari jln keluar dr msaalah ni sblum besalin ya. Semoga Allah lindungi sis n family.

1y ago

terima kasih doa sy moge berbalik kt sis jugak Amin.. sy mmng jenis lembut sy sllu pendam smue bende klo mslh ape2 pon.. suami paham.. sy cuma suruh suami elak sbb sy tk suka nk gaduh lg2 tgh tk larat mase tu tk pikir ape..

kalau diikutkan , dkt sini kena suami sis yg tegas .. kena suami sis suarakan .. kalau suami sis mendiam atau selalu elak2 je mmg dorg x kesah pon .. makin tu laa dorg usahakan .. tapi kalau suami tegas and tegur dorg apa yg slh , dorg akan mula benci jauhkan diri .. yelaa , perempuan mana suka kalau dah kena sound dahtu tegas mcmtu .. and bincang dkt mak sis pasal hal ni jgn diamkan .. suh mak sis jaga sis time lepas bersalin nanti .. benda ni kalau kita just main2 elak , lagi tu laa dorg usaha nak cari tempat utk dorg .. tapi kalau kita tegas bidas sungguh2 tgk jelaa dorg x nak layan nanti .. org jenis x dongak langit ni kena sound kaw2 oleh tuan pnya bdn biar terasa menusuk dlm hati dorg

1y ago

paling benci bila jumpa orang macam ni. tak dapat nak main bomoh2. cukup laa selalu terkena kat family & sedara kami tapi semua disebabkan kawan2 yang rapat walaupun jiran sebelah rumah. sy mintak sis pagar diri , jauhkan la family sis dari orang macam tu . bagi la macam2 alasan bila dia orang nak datang. takut dia buat bukan2 dalam rumah sis. maaf sy overthinking sebab banyak terjadi dalam family sy melibatkan benda2 syirik ni.

jgn fikir atas nama sedara... fikir rumahtangga sis lg utama! sakit hatinya bc... dh bleh tbayang dh cmne situasi tu.. kne gtau kt mak jugak tu suh warning betina2 xsedar diri

1y ago

aah kn.. sy kawal diri sy diam sbb sy tkot Sgt bile sy marah sy tahap tk bole kawal emosi sampai ketar2 bdn .. kalo sy seorang tkpe nk stres sbb ade bby sy tknk la tekanan Sgt.. ye bukan org luar sepupu sendiri buat kt kite.. sbb tu sy cuma luah kn kt sini kurang2 ade tempat luah

bahaya la spupu sis tu.. sis kena tegas.. mana blh mcm tu p uma x pakai bra bagai.. nmpk kegatalan pula dia tu.. jgn bg dtg uma.. sis kena btindak sebelum apa2 jd

1y ago

kegatalan seorang tkpe ini kegatalan kt suami org mcm tk de lelaki sedangkan ade pkwe.. sy tk berhubung dah gn dye malas Toxic mcm tu buat baik jd stres.. biar tk de sppu pon tkpe

ghisauuu pulak jumpa org macam ni.. nak menjatuhkan rumah tangga org.. mcm takde jantan lain dh 😅

1y ago

Iyer bkn org lain tp sdre sendiri..

dah 7 .. terima kasih sis

bce ni auto BP aq naik...😡

1y ago

itulah.. sis habis tekanan darah smue.. sy tknk dah sppu mcm tu bia la putus silaturahim pon klo mcm itu rupa dye