Air Kelapa

Hai... Betul Ke Baru 9week Tak Boleh Minum Air Kelapa? Saya Da Terminum Tadi, Lepas Bilaada Orang Cakap Belum 7bln Tak Boleh Minum?

18 Balas

Dah terminum xpe la nk buat camne 😅, Kadang kita pn ada rasa teringin, klu sekadar melepaskan rasa xde mslh, bkn minum smp 1jug. Sy aritu 'ter'minum air tebu, org kata x bagus nnt gugur sbb air tebu taham. Sy minum x smp segelas pn, just nk merasa. Tawakal je la kt Allah bila dtg rasa brsalah tu...alhamdulillah skrg tgh tggu hari je...yg org2 tua tegur xblh tu klu minum keterlaluan byk...sekadar melepas rasa blh je, dan ikut badan masing2 gak...ada tahan ada xtahan...

Memang ramai yang kata air kelapa tak elok untuk awal pregnancy. Tapi benda ni ikut ketahanan badan. Kalau dah terminum tu tak apa, doa banyak2 supaya kandungan tak mudarat. Saya pun dulu masa early pregnancy minum air kelapa sebab tak tahu pregnant. Tapi, alhamdulillah selamat dan tak apa2. Sejak dah tahu pregnant memang dah tak minum air kelapa sampailah 3rd trimester. Saya doakan sis dan kandungan tak apa2. Aamiin 🤲🏻😘

Assalamualaikum mommy, generally boleh minum air kelapa tp di awal2 trimester nii minum kalau rasa nak minum mcm mengidam tu ajalah. Doctor sy pesan sebelum nii jgn berlebihan sebab sy mmg kuat ngidam air kelapa dr awal trimester sampai skrg dah masuk 3rd trimester hehe. Jgn stress2 mommy, dah minum kan. Inshaa Allah tak ada apa². Yg penting lepasnii cubalah elak dulu minum air kelapa/nenas etc.

Lain orang lain penerimaan badan. Alhamdulillah saya minum dari awal pregnant sehingga sekarang 24weeks tiada apa yang mudharat. Dr yang saya rujuk pun kata boleh minum. Kalau rasa tak yakin sebaiknya rujuk Dr ya. Insha Allah semuanya baik2 aje

Boleh jek minum... Yg tak campo gula lagi baik... Utk awal minggu mnum sesekali tak pe... Utk 7bukan keatas, selang 3 ke 4 hari minum lah sekali.. kalau nk anak bersih masa melahirkan nnti... #jgn campur gula ye

lain org lain body dia.. sy mse awal2 xbolh minum.. ank no 3 ni .. mase abag2 dia semua lanatak je masuk tekak.. ni dh 35 week air kelapa pon xde jumpa ..😂😂😂

Boleh je sbb lain badan lain kesannya..kalau lpa mnum tak ada apa2 reaksi maknanya ok la..sbb bdn kita mmg kna hidrate sentiasa..apa2 pun refer doktor 😊

Mengandung anak ke 7 baru tau tak boleh minum.saya minum je dari awal sampai bersalin lagi lagi musim panas ni.asalkan tidak berlebihan saya rasa ok je.

Ikut badan...sbb air kelapa ni ade gas... So x bpe elok sgt minum byk2 masa awal2 kehamilan... Nk buat rasa mengidam bleh lah

4y ago

Sama2 mommy

Ad sstgah org xley mnum sis dawl2 prgnt,cm sye 4bulan pn xbley mnum lgi air kelapa...masuk tresmtr k3 bru bley mnum haaa