Berat badan naik

Hai bakal ibu². Setiap bulan saya mesti akan naik 2 kg keatas.. normal ke macam ni?😰 Misi suruh kawal pemakanan.. tp dah kawal mcm susah je kawal. Kalau xmkn nnti lapar 🥲

4 Balas

Sye pon mcm tu..msk 7 bln ni mcm senanh betul naik berat bdn.asl g appmnt je mesti lebih 900g lah 600g lah.xda gdm so dr minta sya mkn suku2 separuh.so sehari sye mkn sekali je nasi suku separuh utk lunch time selang 4 jam cmtu minum ptg mkn buah..sblm kol 8 malam sye stop makan.malam kalau lpo sgt sye minum air msk aje.air manis just 1cup je sehari tu pon horlick tnpa gula.air yg bercafein terus stop.hope next appmnt ngam2 kalau naik pon xlebih 2kg.

2y ago

nice tips👍👍 thank youu

sy pun sama. skrg tengah kontrol mkn, sy mkn malam je. pagi mkn roti sekeping, kalau lapar sy makan jambu batu yg dah sy potong sebiji sehari. cut sugar completely dan minum segelas je kalau teringin. Sy baca bdn makin berat sbb pertambahan darah dlm bdn, lpstu kalau kita jenis bdn gemok takpayah makan byk. sbb baby boleh ambik lemak bdn kita utk survive

2y ago

ouhh faham².. thank youu

Makan tak salah, tapi cuba perhatikan apa yang diambil. Memang diet yang ok atau tak. Kalau makan tanpa fikir diet yg x seimbang pun x ok. Risiko utk kita dapat kencing manis, kolestrol tinggi, dan sebagainya.

2y ago

okay baik² in sha Allah . terima kasih sisss 👍

sis dh brpe bulan..? kalau boleh kne kawal jgk,, nti kite susah tiap 2hari skali kne g kk check bp & air kencing..

2y ago

okay² sy xde gdm cuma berat bertambah . thank you atas nasihat. in sha Allah cuba buat 🤲