Berat turun dengan cepat

Hi guys .. sye pregnant 11minggu 2hari .. tp start dripde first check up berat makin menurun ..tapi makan jee cuma makan xbanyak sebab x lalu .. mual2 dan muntah tu ada . tengok Ayam je tak lalu .. jadi makan biasa2 jee . Ade ape2 effect x sbb tah la .. berat turun dengan cepat dan mendadak ..25 ni check up lagi .. comfirm nurse bebel 😭 #sispening#pleasehelp #bantusharing #firstbaby #ingintahu

13 Balas

berat turun sbb kurang selera tu biasa.. nnt dah ada selera naik lh.. tp klinik anggap berat turun mendadak 3kg dlm masa 2 minggu tu berisiko. mana x kecoh 1 klinik. tp tu keadaan puan. Anggaplah mereka panik. Sy yg 3 bulan turun 3kg pun nurse tegur tp x lah bising2 1 klinik. so, refer ke doc, dan buat ujian darah details thyroid. Bahaya tau ada thyroid time hamil. risiko utk ibu dan kandungan. So, puan tenang2 je, jngn stress bab makan.. mkn je apa yg puan selera ye.. untuk kebaikan puan dan kandungan all the best. moga baik2 shj tanpa mudarat. 💐

sy alahan start 5w sampai lah 4month, tp berat xreti nak turun 😅, tp mujur jugak berat xnaik byk, xpew puan yg penting puan makan lah ape yg tekak lalu, tp vitamin kk bg jgn skip ye, try lah minum pati delima xde gula, rasa memang masam sy minum dgn ice alhamdulillah boleh telan dlm masa yg sme HB pon cantik xdrop 😊...jgn stress² tau enjoy ur journey

Samalah saya dari weeks 8 sampailah 15 musim alahan muntah2, time tu turun 3 kg. Dari 49 kg ke 46 kg, tapi takdelah bising dorang faham sbb tgh musim kan, lepastu masuk je 16 weeks berat naik smpailah skrg 21 weeks jadi 52 kg. Jgn risau sis, tak lama lagi naiklah berat sis tu. Normal awal2 tu turun, hehe moga dimudahkan segala urusan ye sis🤲🏻❤️

2y ago

aminn . moga mcm tu laa .. .terima kasih . ❤️

1st trimester ni normal kalau turun sikit sbb kita mual muntah. Saya pun turun banyak masatu. Haritu ada tanya dr dia pun cakap normal je camtu, asalkan ada jugak makan, ubat tak tinggal n masa scan pun baby ok. Nanti masuk 2nd InshaAllah slowly naik balik

2y ago

in sya Allah .. terima kasih sis . semoga dipermudahkn jgk urusan sis ye ❤️

alhamdulillah . lega rse ade yg kena pengalaman sme mcm sye.. thankQ Guys .. semangat laa sikit . ni dok pikir pasai paa berat turun .. risau kt baby jee sbnrnyee .

teringat sy masa pregnant ank nom 3,berat xnaik langsung smpai la dah nak bersalin...turun 3kg dr berat awal pregnant.bersalin ok je,baby girl 3.33kg normal.😅🤲🥰

2y ago

wahh besar jgkk tu . alhamdulillah .. 🤲🤲

Sama le, 1st trimester hari tu saya pun turun mendadak, tengah alah & hormone changing. sekarang dah nak masuk 3rd trimester naik mendadak pula berselera.

2y ago

wahh dh 3rd trimester .. xlame lg dhh tu nk jumpe baby .. hehehe .moga dipermudahkn urusan bersalin nty .. amin 💪💪💪

normal..ank first dl dlm 2bln berat turun dlm 10kg..itu pn sbb tk thu tgh aktif sukan lg.yg kedua 6 kg..mmg mendadak..tp time naik pun mendadak

Saya total turun 4kg masa trim1..ok insyaAllah..nnt kang naik bnyk2 kena marah jgk 😅 makan ikut timing, baby sihat tu je harapannya

Saya ikut diet gdm, berat turun jugak.. kena Bebel tu pasti.. hehe..

2y ago

trpaksa ikut diet.. gula Saya tinggi Masa minum air gula tu.. 11.2.. so Ade kelas dgn pakar pemakanan.. kena ikut diet pemakanan tu utk control gula..