Just Sharing

GDM masa mengandung. Masa pergi checkup KK 39weeks, Doc mintak admitted hari yang sama gak. So pegi la hospital admitted. Petang doc check jalan, dan tanya nak normal birth or operate. Of course la nak try normal. So doc kata esok pagi induce. Pagi esok induce, tengah hari dah rasa contraction kuat giler.. check jalan tapi tak bukak pun, so doc cuci ubat yang masuk tadi pagi sebab contraction ada tapi tak bukak jalan pun not good. Esok try lagi induce, tengah hari check jalan pun xbukak lagi.. so esok paginya baru check. Esok pagi check dah bukak 3cm. So doc nak pecahkan air ketuban tuk cepatkan buka jalan. Masuk labour room, dia induce drip lagi, pastu bagi ubat tahan sakit. Tiap 4jam dia akan check jalan, tiap 2jam dia check CTG baby. Ubat tahan sakit tu buat ngntok sangat, so bila contraction bangun, habis contraction sambung tidur. In labour for 12 hours!!! Baby CTG cantik je, so dah reached maximum hours dan jalan masih tak buka terpaksa la emergency czer. Bagus gak la.. dah tak tahan asyik nak masuk tiup kencing, kene kencing dulu baru check jalan aduuhh seksa..! So baby di keluarkan tengah malam.. Total 5 hari duk hospital sebelum bersalin, 3 hari lepas tu sebab czer. 10 org doctor check jalan, 2 org doctor buat i rasa sangat2 phobia bila check jalan, salah sorg tu sampai ke hari ni i hate her.. ? (ya Allah biarlah dia rasa sakit kene rodok mcm dia buat kat org ?). Baby girl berat 3.34kg. Takde kencing manis, Alhamdulillah. Oh, baby kene duduk wad sehari sebab nak check ada kencing manis x, sebab ibu GDM. Btw, govt hospital kalau gdm makanan dia mmg sedih.. ?? di sarankan makan je byk2 sebab nak beranak guna byk tenaga.. ?

10 Balas

Terima kasih sbb sharing.. Selamat berpantang dan tahniah Sis

5y ago

😍