38weeks 1day

Hi.. Alhmdulillah sy slamat lahirkn baby boy masa 38w 1d , 12022020, hari rabu secara emergency czer.. Kronologi.. Hahaha.. Hari slasa pagi kul 10am+ tgh jalan nk g dapur ttbe ada air meleleh warna putih keruh, skit skit je dia klua bila bjalan, bila diri dia tk klua.. So dlm hati da suspect ni air ketuban.. Terus siap2 mandi and gerak g hosp lpas zohor.. Smpai hosp, register and tggu dkt blik saringan. Doc buat ctg..seluk, bukaan baru 1cm, tp kne masuk ward sbb leaking.. Ward penuh, so tggu la dkt blik saringan tu, tk lama pastu doc suruh check ctg lg skali, tgk2 bby nye heart beat low, contraction tak kuat, and bukaan still 1cm.. Trus doc sruh masuk Labour room.. Masuk LR maghrib..smpai kul 10 contraction still pelan, doc bg induce yg 1st.. Mula lah episod layan SAKIT CONTRACTION YG TAK BOLEH UNGKAP DGN KATA2.. ? stiap 4jam check, bukaan bru 2cm, kul 4pagi induce kedua.. SAKIT MAKIN TERUK, TERLALU SAKIT.. Selang sminit sakit tu dtg.. Allah je tau.. Kul 8pg check bukaan bru 3cm.. And jantung bby da tak stable.. Terus doc ckp kne emergency czer.. Sy plak masa tu terus jerit mtk doc czer cepattttt sbb tk leh tanggung dah sakit contraction.. ? Masuk OT, baby out kul 10:07am.. Berat 3.28kg..alhamdulillah, tkpelah tagak sakit operate, drpd tagak sakit contraction + induce 2x tu.. Fengsannnn... Goodluck mommy2 yg tggu hari tu.. Sakit dia bkn gurauan.. Hahahaha..

38weeks 1day
80 Balas

Akan mengalami kali ketiga.. Takutnya.. Tgu hari ja ni... Mula2 Decide nk czer.. Tetapi memandang telah dinasihati oleh smua org.. Akhirnya keputusan nk bersalin normal.. Huhu.. 1st msuk ot tp terbersalin kt dlm.bilik ot...2nd pn rs sakit mcmtu.. Tp emergency czer trus.. Sbb heartbeat pn dh xok. Dua2 pngalaman yg xdpt nk diungkap.. Sakit tu... Huhu.. Yg ketiga ni harap2 dipermudahkan semua...

4y ago

Tula sis. Mmg kne tgk dpn mata je da klua ni pn kne tahan ward sbb kuning kite dah mlalak2 tdo peluk bntal dia. Hahahaha . Lain mcm da jd mak mak ni

betul2 sakit induce mmg xbole bawak bincang..sy lagilah sis 5 kali induce jalan baru buka 6 cm..tu pun dah xlarat xde tenaga dah smpaikan doc nak masuk lg induce drip 2 dos..sy mmg xsnggup dah smpaikan sy sdiri minta ceaser,nasib time tu subuh so ot room xpenuh ..tepat 4.43 am keluarlah baby boy sy hehe

4y ago

ceaser juga sbb mmg dah xtahan sgt ..alhamdulillah ceaser jam 4 pg n ot room pun kosong masa tu..4.43 am settle dah baby kluar hehe

Ngeri baca pengalaman sis. Tapi tulah kan, demi sorang anak. Allahu. Pengorbanan si ibu & masa tu la kita ingat jasa2 mak kita. Apepun Alhamdulillah sebab dah berjaya lahirkan zuriat. Comelnya anak sis. Semoga keduanya sihat walafiat. Aaamiinnn3. 😇😊

4y ago

Betul sis. Sy smpai terfikir mcmna la arwah nenek dlu bole beranak kt umah sampai 14 org anak.. Hahahahaha.. Sy rasa serik, ckuplah sorg ni. Trauma sgt

tahniah sis hehe.. kalau imbau balik mmg rasa contraction tu mcm tofan ribut petir hahaha.. skrg gelak2 nnti kalau sy balik keadaan tu, ya rabbi mudah2an sy lebih kuat d masa akan dtg... haha.. btul bukan gurauan.. hehe..

3y ago

kan kann 😅😂 lahh baby besar dh rupanya.. hehehe sbb comeyl betul lah ni baby bam2 sis 😍 ramai mai sini.. smoga terus sihat walafiat ibu n baby😘

Eee.. Tembam nyerrr pp.. Mcm baby kiter.. Nsb sis czer.. Kite 3.52kg kite normal.. 😫tggu nurse jahit lbh stngh jam rasa nyer.. Aduhaiii.. Wanita ni mmg incredible la.. Lahirkan umat bumi.. Kann.. ☺️🙂

4y ago

Ya Allah kuatnya awk terannn hahaha. Sy ni tkda jalan, 12jam tagak contraction induce 2x tp 3cm je tu kne czer.. Klau tau, awal2 mtk czer trus tk payah layan contraction yg maha dhsyat tu😩

Congrats dear. Jaga baby & diri bebaik k. Perjalanan bersalin sama mcm saya masa 1st baby. Jaga luka jahit tu ye. Takut terbuka. Jgn lasak2 sgt. Stay strong. Salam sayang dari kejauhan.

4y ago

Xpe. Tu kenangan yg boleh diceritakan bila anak dah besar. Lama2 hilanglah trauma tu tgk muka baby yg comel hari2.

seronok baca story org besalin ni kan.. tapi sy pula makin berdebar tunggu due date sy. hahhaaha. apa2 pun comel baby awak. chubby.. pipi pouuuu sgt! hehe

4y ago

nak gigit baby ni comeii sgt haha.. thank you sis.. semoga kami yg menunggu due date ni di permudahkan. amin 😇🥰

cerita nya lebih kurang sama dengan saya jugak. tak leh lupa sakit contraction+ induce.. terpaksa emergency czer juak. sekarang baby boy dah 3 minggu..

3y ago

Alhmdulillah tahniah mommy. Bby sy dah 9bln tktau knp post ni femes balik hahaha

Kalau dah sakit contraction memang sakit yg lain dah Tak da rasa dah kalau sya la..ne induce masuk tube ke?.. btw congrats Dan selamat berpantang 😊

4y ago

Sama la Kita..sya dulu pun diinduce..

sy harini 38w1d...esok family ajak pegi cari daging salai dkt negeri sembilan... sy dari jb.. haha... harap2 ok la sepanjang perjalanan