Just Sharing

GDM masa mengandung. Masa pergi checkup KK 39weeks, Doc mintak admitted hari yang sama gak. So pegi la hospital admitted. Petang doc check jalan, dan tanya nak normal birth or operate. Of course la nak try normal. So doc kata esok pagi induce. Pagi esok induce, tengah hari dah rasa contraction kuat giler.. check jalan tapi tak bukak pun, so doc cuci ubat yang masuk tadi pagi sebab contraction ada tapi tak bukak jalan pun not good. Esok try lagi induce, tengah hari check jalan pun xbukak lagi.. so esok paginya baru check. Esok pagi check dah bukak 3cm. So doc nak pecahkan air ketuban tuk cepatkan buka jalan. Masuk labour room, dia induce drip lagi, pastu bagi ubat tahan sakit. Tiap 4jam dia akan check jalan, tiap 2jam dia check CTG baby. Ubat tahan sakit tu buat ngntok sangat, so bila contraction bangun, habis contraction sambung tidur. In labour for 12 hours!!! Baby CTG cantik je, so dah reached maximum hours dan jalan masih tak buka terpaksa la emergency czer. Bagus gak la.. dah tak tahan asyik nak masuk tiup kencing, kene kencing dulu baru check jalan aduuhh seksa..! So baby di keluarkan tengah malam.. Total 5 hari duk hospital sebelum bersalin, 3 hari lepas tu sebab czer. 10 org doctor check jalan, 2 org doctor buat i rasa sangat2 phobia bila check jalan, salah sorg tu sampai ke hari ni i hate her.. ? (ya Allah biarlah dia rasa sakit kene rodok mcm dia buat kat org ?). Baby girl berat 3.34kg. Takde kencing manis, Alhamdulillah. Oh, baby kene duduk wad sehari sebab nak check ada kencing manis x, sebab ibu GDM. Btw, govt hospital kalau gdm makanan dia mmg sedih.. ?? di sarankan makan je byk2 sebab nak beranak guna byk tenaga.. ?

10 Balas

Congrats... Sy dulu pun GDM on diet... Tp 37wk kena admit lps jumpa Pakar O&G... Sebab air ketuban kurang... Paling nyaman kena selok blk2 😅😅 yg nyerinya... 1x induce takda feel... Pastu masuk belon... Tkda bukak jg... Pastu masuk ubat induce balik... Sampai 2x.. Kiranya ubat ketiga la... Pastu tgh mlm buka 4 cm.. Sorong labour room... Buka dlm 7cm jak... Cek CTG baby tdk bagus... Last2 kena emergency operate jg baby lahir 2.6kg... Syukur bby sihat... Pengalaman bsalin tu tlalu sakit... Semua dirasa utk buka jln.. Pduhal dlm report doc KK ada tulis cdgn bsalin secara czer... 😅😅

5y ago

Hahaha adoi... kelakar jugak masa sy jat hospital doctor tanya saya tak scan baby ke, pastu nak marah sy knp tak scan, aikk! Mana la saya tau kalau doctor kat KK yg tak nak scan.. geramm je.. 😆

Alhamdulillah selamat melahirkan.. Xpa cek bukaan jalan tu mmg buat trauma.. Knpa ada je yg buat x pedih? Kan.. Pdhal bole je buat x pedih.. Hahaahahahahaha kesengsaraan waktu cek jalan tu pn dh rasa mcm xnak beranak dh..

5y ago

Ayat tu serammm.. Ahshahahahahahah

nak tnya setiap kali check bukaan tu.. sakit tak? sbb saya anak 1st..haritu saya admit hosp sebab tekanan darah x stabil.. katil kiri & kanan dengar mcm kesakitan setiap kali doc check

1y ago

sakit.. masa anak first dulu.. aku rasa nak mengamuk je dekat doc bila dia check bukaan.. 🤣🤣🤣

Wahh supermom ni.. Lame btui dlm lbor room.. Btw congrate sis.. Selamat berpantang.. ❤️

5y ago

Paling lama dh tu, dh xle lama lagi.. thank you sister.. pantang memang best.. 😊

Terima kasih sbb sharing.. Selamat berpantang dan tahniah Sis

5y ago

😍

sis gdm on ape yea?

1y ago

saya.. siang on ubat .. malam on insulatat.. 😅😅

ade ppe tnde x sblm awak admit?mvm keluar lendr or darah

5y ago

Nope, takde tanda apa. Admitted sebab gdm on insulin. So memang tak boleh tunggu ada tanda2.

Tahniah awak

5y ago

Thank you sister.. 😊

Bla brsalinq

5y ago

30/9 kalau tak tunggu lama sgt dh bersalin 29 hehehe

tq for sharing... sy pom gdm... selasa nim ckup 39 week disuruh admit wad jugak... doakan syyyyyy 🤲🏻

5y ago

Semoga di permudahkan urusan bersalin.. nanti cari kawan baru kat wad, sembang2.. tanya pengalaman.. hehehe..