Mcm mna nk tau baby overfeeding ke x?

Fully dbf..klu baby nk mmg bgi je tp lately mcm byk kali juga dia minta & sekali feeding sy rsa mcm byk juga dia mnum sekaligus..sampai dia muntah, x lma kemudian nk lg.. skg asal dia nk mnyusu sy jd tkut pula klu dia muntah lg.. ke sy kna control by tarik puting kluar? Atau mcm mna ye? Ank 4m.. normal ke mcm tu?

3 Balas

Kalau muntah tu overfeeding. Anak 4m dah pandai ngempeng sometimes dia just nk nyot saja. Kalau dah lebih 30min tu kena tarik keluar. Anak saya kadang sampai sejam dia nyot sambil tidur. Tak bagus actually sbb ajar dia ngempeng, kita pun penat tp saya kdg biarkan to enjoy the moment. Cuma mommy jgn tidur takut baby tersedak

kadang baby dia cuma nak comfort je dgn cara menghisap. kalau dah bg susu sampai jeluak tapi nak lagi sis boleh tenangkan dulu baby pujuk dia kalau dia nangis. boleh cuba bagi puting kosong atau jari kelingking sis untuk baby hisap tapi pastikan jari dah bersih. ni apa yg paed ajar masa sy anak 1st.

Ank sy 17hri pon mcm ni..smpai terjeluak, risau je nk tinggal skjap..kdg dh burp pon jeluak jgk sikit2..