folic acid

folic acid tu biasa momy2 ambik bila ehh ? after brkfst/after lunch/after dinner or before sleep ?

16 Balas

Lagi selamat before tido ada org akan mual makan ubat. Tapi jgn makan ubat sambil minum susu ye. Sebab susu akan menghalang penyerapan zat besi & ubat tu sendiri

Saya x tentu, tapi nurse pernah cadangkan makan selepas makan 2 jam, jadi ia boleh lebih menjamin penyerapan nutrisi supplement tersebut.

Sy mkn tiap pagi selepas sarapan. Biar mkn awal. Spya baby bole serap vit tu utk sepanjng hari.. heheh

Sy 2 jam lepas mkn tgh sbb sy ada gastric...tuk breakfast sy minum susu buah buahan n roti.

Sy before tido.. sbb pagi selepas bangun tido tu ada mkn vit lain lgi 😊

Saya amik before sleep. Sebab bila telan time pagi, saya akan muntah balik

Slalunyer pg.. Sblom breakfast

Lepas subuh sebelum breakfast.

Saya pagi mase perut kosong

Makan sebelum breakfast.