Hi.nk tnya wktu usia kandungan brapa buln ya yang sesuai untuk membeli keperluan dan kelengkapn baby

9 Balas

saya da start beli dari 27 minggu lagi.. beli yang penting2 mcm pampers pastu baju sikit dll.. lepastu masukkan je barang2 yang nak beli dlm cart.. tgk kalau ada sale baru cek out 😂.. lepastu 30w dpt tau ada gdm terus lengkapkan yll sbbnya nurse dah suruh prepare takut bersalin awal.. sis boleh search dekat tiktok banyak yg share barang keperluan baby and mommy.. nnti sis sesuaikan dengan diri sis mana yg sis rasa perlu atau tak.. google pon ada pdf..

Sy dari 2nd trimester dah start beli barang sikit2 sbb x nak rasa terbeban sangat kalau nak beli barang sekali harung lepas tu nanti ada yg terlepas pandang la apa la. Ada duit, beli. Ada duit lebih lagi, beli lagi. Masuk 3rd trimester, barang dah setel. X ada nak pening2. Masuk 30w, beg dah siap2 letak dlm kereta in case ada emergency. Yg mana yg x berapa penting lagi, sy beli kemudian lepas bersalin. Contoh mcm stroller

sy 4bulan da stat beli skit2.. beli online je.. pastu bila larat baru cari baju baby kt pasaraya.. byk yg bli online je.. sopee, ttok.. skrg da 30w, bru setel cuci baju.. sy ada gdm risau kena bersalin awal..

saya kumpul sikit2 since pertengahan 2nd trimester. skrg dah 31 weeks dan dah nearly 90% complete. kena beli sikit2 so that tak terasa duit lesap sekaligus huhu

beli y pnting2 je sis...paling pnting brg utk beg hsptl....asing kn sesiap...mcm sy beg hsptl sy siap kn dulu...

1y ago

brg baby buat 3 set...baju sehelai...bedung..sarung kaki & tgn pampes.. brg mummy : pkaian utk balik hsptl(baju kain batik/skirt )lain2 :tdung ,baju dlm spender pkai buang,pad bersalin,stokin.

sya masa 5 bln dh start beli semua slow2...

Start kira kick baby dah boleh beli dah.

2nd trimester

28w keatas

1y ago

oh..sya sekrng 7 buln tpi belum beli ape2 lgi tk reti beli ape ni.anak baru first