sakit contraction tu mcm mna ??

first time preggy.. 35w+.. rsa mcm snggugut ke? atau rsa nk berak? ke mcm mna eh😂

27 Balas

Mcm sy takde turun tanda pun nak bersalin. Pastu mcm sis la curious sbb anak first kan. Sakit2 5-10min sekali dah gi hospital. Rupanya baru 4cm. Jenuh nak menunggu 8cm. Kalau dah nak beranak.. sakit dia tu kalau sis nak lelap pun takkan boleh lelap 😂. Mmg sakit yg berdiri solat pun taktahan dah.. mmg bukan mcm sengugut. Sy ni kira dr kata kuat jugak la sbb 4cm boleh muka rilex lg. Tp dah 6-7cm takde rilex dahhh.. so tggu la sampai mmg sakit yg buat sis lelap pun tokleh dah 😂. Kita kalau sakit sengugut tu boleh je tahan sampai ttdo. Ni sakit yg ttdo 1-2minit pun akan terjaga jugak.

bagi saya lebih sakit dri berak.dan senggugut.😰😰😰😰 sakit sangat,saya sampai takleh jawab ada orang bertanya apa2. masak contraction tu. Allah SWT ja yg tahu semua, lain orang lain rasa,ada sebagian orang boleh tahan,ada sebagian orang sampai tertonggeng2. takleh tahan sakit, saya baru 22 hri Lepas bersalin,anak ke dua. lebih sakit lgi bersalin anak no 2 dgn anak sulung 😰😰😰.jarak umur anak no 2 dgn yg sulung,13 tahun🤗🤗. Alhamdulillah, anak no 2 selamat, walaupun kena oksigen, Alhamdulillah panjang umur.

pengalaman anak saya no 1. pecah air ketuban x rase contraction. lepas kene induce drip contraction die perut sakit mengeras pastu mcm ade benda nak keluar kt bawah 😂. yg no 2 mmg rasa contraction. perut akan mengeras diikuti rasa nk teberak. rasa ade something nk keluar pastu hilang. pastu rasa lah mcm tu makin lama makin konsistent and gap dekat2. dia sakit tp mak2 kene be prepare. mmg beranak akan sakit. follow doktor instruction. insyaAllah akan awak dan baby akan ok.

pengalaman bersalin anak pertama sy takde contraction. Sy di induce by drip utk hasilkan kontraksi palsu. Rasa dia sebijik mcm senggugut. tp sgt teratur dan semakin lama semakin kerap dan sakit. Boleh kata kalau scale tahap sakit 1-10 tu , main nombor 9,10 jela. Kemuncak tu sampai xterkeluar suara nk bc doa ke apa. Disertai dgn sakit habis urat pinggang dan at the same time feeling nak berak. Sy sampai ckp kat nurse lg sbb sy pun time tu 1st pengalaman 😅

Ni pglmn sy ye.. mula2 start sakit, rasa mcm sakit perut nk berak..makin lama rasa dia dah mcm sengugut yg jenis mencengkam tu.. tapi sekejap2..makin lama sengugut tu dtg dgn rasa nk kencing & terberak. Makin nk bersalin dia dtg dgn sakit pinggang pulak.. sy beranak pukul 2pagi sebelum beranak tu sy pergi cari nurse sbb nk suruh check bukaan..punya la sakit, smpi pitam kat meja nurse…haru biru nurse dekat situ..moral of story beranak mmg sakit 😂

saya pun first time mom, ramai ckp mcm senggugut atau nak berak. akhirnya bila sampai masa sy, saya rasa lenguh pinggang/belakang (lower back). Malam tu duk confuse lenguh dtg pastu hilang dtg hilang. Rupanya tu lah contraction 😂 Lain org lain rasa kot. Agaknya kalau saya xda keluar tanda darah duk tahan lenguh sampai xtahan sgt kot baru g pac 🤣 tapi duk track juga lah berapa minit sekali lenguh tu dtg

kalau pada saya, awalnya sakit macam senggugut, masa ni bole lagi nak tido ke jalan skit1, ini masa baru awal bukaan.. tapi bila dah dekat 6 7 cm dah start sakit nak meneran. senggugut+nak terberak yang sangat2.. masa ni senyum pun mcm nak makan orang ja 😂 tp yg penting kira selang masa sakit tu.. kalau makin pendek masanya maksudnya makin nak dekat bersalin dah

tahap sakit contraction atas individu. ada yg boleh tahan. ada yg tak. contraction ni awak nk buat apa pon serba xkena. nk duduk xkena. nk berdiri xkena. baring xkena. lepas tu kekerapan sakit makin lama makin dekat. contoh 15minit sekali. awak sakit then stop kemudian dtg balik. selang masa sakit tu akan makin dekat.

7mo ago

betul nk tido Pon da x Lena....

saya masa bukaan 4cm semalaman tak bole tidur.. nak buat apa2 pun tak bole.. tak bole tahan sakit.. duduk tak bole berdiri tak selesa baring2 lagi la jangan cakap.. sakit sangat baru 4cm.. sampai hospital 4cm terus teran je sebab tak tahan sakit then keluar la baby.. btw saya first mom..

7mo ago

tak koyak ke sis teran time 4cm

😅 sakit yg rasa serba tak kena.. rasa nk membuang.. bila nak baring perut memulas2, bhagian bawah kejang2..tu yg ada timing cntrction, nk tido mmg tak lena.. Sakit boleh bawa berbincang lagi 😅 pngalaman ank no 2 lahir thun lepas.. lahir 36w4d, berat 2.9kg. Alhamdulillah normal.