Sekadar nak luah setakat 15 hari berpantang ..

First, saya inverted nipple, dh usaha nk df anak, tp still xberjaya, ank xboleh nk adapt dgn nipple sy .. So sy pam setiap 3 jam, alhamdulillah susu banyak .. So sy bg melalui botol susu laa susu ebm tuu .. Kadang² kalau mlm terlepas 3 jam dah bocor susu, basah baju .. then xsempat pam before nk susu ank, so sy bg jiga susu fm (dutchbaby) .. Second, sy bersalin normal, so pergerakan agak terhad dan slow .. kadang nk pergi basuh botol pun lambat, ank dah nangis teresak² .. dr hari first hingga skrg bnyk harap pd suami, lagi² tgh mlm mmg suami laa semua kena buat .. kesian pun ada pd suami, siang hari meniaga, balik niaga sambung jaga anak .. Semalam ank meragam, semua xkena .. last² letak dalam buaian .. ank akan bunyi if buai xgerak .. suami xtdur sampai pkil 6 pagi ayunkan buai .. Nak beli elektrik punya ayunan tuu xde duit .. ayun guna tangan laa .. Third, bila ank nangis selalu, kurang tidur, rasa tersangat stress .. burnout .. xtahu nak buat apa, lagi² bila suami pergi niaga .. kita sorg² dgn ank .. fuhhh xtahu nk buat apa .. ya Allah kuatkanlah mental dan fizikal ibu² semua .. Sekian luahan .. Saya perlukan kata2 semangat dr ibu semua .. dr semua aspek yg diluah nii 🥺

6 Balas

Normal... Normal apa yg awak lalui. Semua ibu x lari dr masalah nie. Awak kena byk bertenang dan jgn stress. Masa2 nie akan cepat saja berlalu. Dan masa nie akan berlalu juga. Lama2 awak akn faham pattern anak dan awak boleh handle anak sorg2. Semua tu perlukan masa sahaja. Bertabahlah wahai ibu2. Besar ganjaran untuk kita yg bergelar ibu nie. All the best awak.

Sabar ye puan. Apa yang puan rasa itulah yang kebanyakan ibu2 pertama rasa. Tahun lepas saya dapat anak pertama pun macam tu. Tak tau apa yang tak kene baby nak nangis saja. Apa yang penting puan perlukan kata2 positif di sekeliling. Puan bernasib baik ada suami yang membantu. Anak nangis tanpa sebab mungkin kerana kembung perut. Puan pasti boleh melaluinya💪🏻

9mo ago

trima kasih ya

Saya susu tk banyak, sekali pam dua2 belah dapat lebih kurang 2 -3 oz saja. Bagi df, baby mcm tak nak sangat. Mungkin sebab duduk nicu 6 hari so tak biasa kot. Hmm macam mana ya nk bagi susu banyak

9mo ago

kalau sy, sy akan jaga timing df n pump .. means 2-3jam sekali ..

bersabar ye sis mmg kita akn rasa burnout..sis boleh cuba tgok tt atau mne2 tmpt, search shj cara hentikan/tenangkan bayi menangis. mgkin membantu

9mo ago

haah ada juga search .. trima kasih

Saya pon anak saya tak nak df terpaksa campur susu fm. Saya baru berpantang 4 hari boleh ke nak pam susu??

sy tengah alami skrag ni.. husband banyak bantu.. moga Kita terus kuat ye sis..lama2 dah besar Okey laa nanti

9mo ago

aamiin2 .. moga besar ganjaran pahal buat kita semua